Az adottságok ehhez nem is lehetnének jobbak: változatos hegyvidéki táj csodálatos kilátással, idilli tavakkal, enyhe klímával és különösen sok napsütéssel.

Mivel Karintia az osztrák, olasz és szlovén hármashatáron fekszik, az Alpok–Adria régió hatása kulináris és kulturális szempontból egyaránt tetten érhető.

Síelés

Legyen szó kezdőkről, újrakezdőkről vagy haladókról, egy karintiai síüdülés közben mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb pályát.

A változatosságot harminc karintiai és kelet-tiroli síterep garantálja, amelyek mindegyike saját karakterrel rendelkezik

– ráadásul egyetlen bérlettel, a TopSkiPass síbérlettel használható. A kínálatot számos regionális síbérlet egészíti ki, amelyek változatos további szolgáltatásokat is kínálnak.

A feledhetetlen téli élményekről összesen 800 kilométernyi tökéletesen karbantartott és hóbiztos sípálya gondoskodik, amelyek részben háromezres hegycsúcsok között, részben szelídebb hegyoldalakon és gyermekbarát lejtőkön találhatók.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy több síterepen is buckapályák és félcsövek, valamint mélyhóval borított hegyoldalak várják a freeride szerelmeseit.

Karintiai síiskolák

Egy további érv a Karintiában töltött téli üdülés mellett a negyven karintiai síiskola. Igen, jól látod, 40! Tapasztalt és képzett síoktatók szimpatikus karintiai mentalitással segítik a kezdőket a helyes technika elsajátításában. Ez jelentős mértékben csökkenti az energiabefektetést és minimalizálja a balesetveszélyt is, így a kezdők a legelejétől fogva élvezhetik a síelést. A karintiai síiskolák nagyszerű ajánlatokat tartogatnak a haladóknak is, hogy kijavíthassák esetleges hibáikat, új technikákat sajátíthassanak el vagy új sífelszereléssel ismerkedjenek meg.

Emellett a csoportban síelés kifejezetten szórakoztató dolog: a legtöbbször ugyanis érdekes embereket ismerhetünk meg síelés közben. A sok napsütés, az Alpok déli oldalának enyhe klímája, valamint a széles és biztonságos sípályák garanciát jelentenek az eredményes karintiai síoktatásra.

Különleges szolgáltatás a sípályán

A sípályakomornyikok a Turracher Höhén immár 23 éve azon fáradoznak, hogy különleges pillanatokat szerezzenek a vendégeknek.

Mit is csinál egy sípályakomornyik? Apró figyelmességekkel kedveskedik a síelőknek: zsebkendővel, naptejjel, édességgel vagy proseccóval kínálja őket.

A többi karintiai síterepen is számtalan különleges szolgáltatás várja a síelőket, amelyek még kényelmesebbé és élménytelibbé teszik a sípályán töltött időt. Ilyen például a sítároló (többek között Heiligenblutban, a Nassfelden, a Mölltali-gleccseren), a transzfer a parkolótól a sípályához (Nassfeld), a lovaskocsi-járat a szállodától a gyermeksíiskolához (Katschberg), a síszerviz közvetlenül a sípályán (Nassfeld), a parkolóhely-kereső alkalmazás és az online információk a parkolók telítettségéről (Gerlitzen, Turracher Höhe), a kihelyezett zsebkendők a felvonóállomásoknál (pl. Turrach és Nassfeld).

Emellett szinte valamennyi karintiai síterepen adott az a lehetőség, hogy a síbérletet otthonról feltöltsük és így sorban állás nélkül, még gyorsabban jussunk fel a sípályára. 

Korcsolyázás befagyott tavakon

Télen Karintiában is befagy néhány tó vízfelülete, így nincs hiány a szabad ég alatti tükörsima korcsolyapályákból, ahol kedvükre sportolhatnak a korcsolyázók, jégkorongozók és a jégtekézők. Ausztria legdélibb tartományában található Európa legnagyobb természetes jégfelülete is, a Weissensee. Itt rendezik meg évről évre az Alternatív holland 11 város túrát. A királykategória a 200 kilométeres táv.

Termálfürdők, fürdőházak, szaunák és társai

A karintiai téli wellnesskínálat rendkívül sokoldalú. Az egyik legszebb élményt a Millstatti-tó partján fekvő Karintia fürdőház nyújtja: a nagyméretű üvegablakoknak köszönhetően télen is lenyűgöző a napfényben fürdő tó panorámája. Ha valaki a Wörthi-tavat részesíti előnyben, ott is található egy Karintia fürdőház, amely a Werzer’s hotelhez kapcsolódik. A tóparti wellness kedvelőinek legnagyobb örömére késő nyártól a Klopeini-tó partján is működik egy fürdőház.

Igazi különlegességgel büszkélkedhet a sí-világkupafutamoknak is otthont adó Bad Kleinkirchheim. A Nockberge-hegységben található településen két termálfürdő is van: a Római termálfürdő és a St. Kathrein termálfürdő. A Római termálfürdő ráadásul közvetlenül a világkupapálya mellett található.

A villachi Kärnten Therme Ausztria délvidékének legmodernebb élményfürdője: csúszdák, sportmedencék, gyermekrészleg és pazar SPA-ajánlatok várják a felüdülni vágyókat. Titkos tippünk a természetimádóknak: a Maibachl termálforrás csak hosszú csapadékos időszakok és hóolvadás után tör a felszínre. Az erdőben, a főforrás közelében két medence is kialakul, ahol 28°C-os vízben fürdőzhetnek a vendégek a szabad ég alatt.

Karintia nagyszerű wellnesshotelekkel is rendelkezik, ahol a vendégek a szaunázást követően közvetlenül egy tóban hűthetik le magukat. Ilyen szaunák találhatók például a Wörthi-tó vagy a Turrachi-tó partján is.

Téli népszokások Karintiában

Karintiában télen adventi vásárok, krampuszok és maskarás felvonulások gondoskodnak a jó hangulatról. A számtalan különleges karintiai népszokás egyike az úgynevezett gegendtali Klöcklerek (Kopogók): a falusi fiatalemberek házról házra járnak, hogy kopogással (klöckeln) és énekléssel bebocsájtást nyerjenek, valamint elűzzék a rossz téli szellemeket. A jókívánságokért cserébe ízletes uzsonna jár a Klöcklereknek.

Karintiában több népszokás is generációról generációra öröklődik tovább: ilyen például a karácsonyfa elsüllyesztése a karintiai tavak némelyikénél, amellyel a tóban szerencsétlenséget szenvedő emberekre emlékeznek, vagy a vízkereszti játékok Heiligenblutban, amely népszokás 2010 óta az UNESCO szellemi világörökségei közé tartozik.

További érdekes népszokások a Pehtra Baba (öreg, csúnya vénasszonyok űzik el a rossz szellemeket) vagy a Bad Eisenkappel-i Kirchleintragen (templommakettek körbehordozása a településen).

Mágikus pillanatok a természetben

Hallott már a Karintiában, a természetben átélt mágikus pillanatokról? Ezek különleges, vezetett félnapos és egésznapos túrákat jelentenek érintetlen, védett természeti környezetben, gyakran misztikus helyeken, hegyek és tavak között. A Karintia csodás növény- és állatvilágát bemutató kirándulásokat komoly helyismerettel rendelkező, képzett túravezetők tartják. A kínálat a kőszáli kecskékhez vezető hótalpas túrától kezdve a Weissensse Natúrparkban történő csillaglesen át a Bad Kleinkirchheimban foglalható Gourmet a hóban elnevezésű túráig terjed.

Sítúrázás

A sítúrázás reneszánszát éli – a karintiai túraportálon több mint 160 hivatalos túra található. Ezek között is igazi különlegességnek számít a Nockberge-Trail, amely öt síterepet – a Katschberg, az Innerkrems, a Turracher Höhe, a Falkert és a Bad Kleinkirchheim/St. Oswald síterületeket – köti össze egymással.

A Nockberge-Trail Ausztria első online foglalható egész éves túraösvénye, amelyen bárhol, bármikor, bárkivel útnak indulhatnak a vendégek.

A négynapos túra elsősorban olyan sítúrázóknak ajánlott, akik kényelmes, de gyakorlott és jó erőnlétű sítúrázók és kerülik a magashegyi szakaszokat. Szakaszonként érdemes körülbelül hat órát betervezni. Mivel egyes helyeken felvonóval is utazhatnak a sítúrázók, ezért minden szakaszon meg lehet spórolni némi szintkülönbséget.

Szintén rendhagyó, hogy a Nockberge-Trailen – más többnapos sítúrákkal ellentétben – nem matracos hálóhelyeken, hanem kitűnő Alpok–Adria konyhát kínáló, színvonalas (wellness)hotelekben éjszakázhatnak a túrázók. Nyáron a Nockberge-Trail ideális választás egy gyalogtúrához.

Amikor beköszönt az éjszaka

Arrafelé a tél csupa szórakozást, temérdek kalandot és számtalan izgalmas és új élményt jelent. Ezek a pillanatok akkor sem érnek véget, amikor a nap a hegyek mögé bújik. Valójában az élmények csak sokasodnak:

Ausztria délvidékén a vállalkozó kedvű „éjjeli baglyok” is megtalálhatják a kedvükre való szórakozást.

Ilyen például az éjszakai síelés (többek között Bad Kleinkirchheimban és a Nassfelden) vagy a fejlámpás sítúra (a Dreiländereck síterepen). Ezenkívül teliholdas hótalpas túrára is várják a vendégeket (például a Dobratschon) vagy az éjszakai szánkózás is izgalmas lehet (a Katschbergen, a Turrachon és az Innerkrems síterepen). A Karintia termálfürdőben teliholdas szaunafelöntéseket is tartanak.

Kipróbálni valami újat, valami mást?

Néha érdemes elhagyni a komfortzónát és kipróbálni egy új sportágat. Nincs is erre jobb időszak, mint az üdülés. A jég két különleges kalandot is tartogat a vendégeknek – a jégbúvárkodást a Weissensee-nél és a jégfalmászást, például a Nassfelden vagy a Hohe Tauern Nemzeti Parkban található Heiligenblutban. Nassfelden központja is van a különleges téli sportágaknak, ahol mindenki kedve szerint kipróbálhatja a snowbike-ot, a hammerhead szánkót, a snowtrike-ot vagy bobszánkót. A snowbike Bad Kleinkirchheimban, a Weissensee-nél és a Dreiländereck síterepen is kipróbálható. További információ a válogatott téli aktív programokról.

Jóval kényelmesebb formája a szabadtéri kikapcsolódásnak a láma-trekking (pl. a Nassfelden) vagy egy romantikus lovas kocsikázás (Nassfeld, Katschberg).

Téli Karintia-kártya

A különleges téli üdülőkártya univerzális kulcsként szolgál, legyen szó a napsütötte hegycsúcsok meghódításáról vagy a havas tájon át tett hótalpas kirándulásról. A Téli Karintia-kártya (Winter Kärnten Card) emellett érvényes meghatározott termálfürdőkbe, hegyi felvonókra és szabadidős ajánlatokra is.

Menedékházi romantika és a karintiai Alpok–Adria konyha legjava

A téli üdülőhelyeken, valamint a sípályák mentén számos fogadó, étterem és hütte várja a síelőket. Sok helyen jellegzetes karintiai finomságokkal kényeztetik a vendégeket és számos vendéglátó csatlakozott már a slow food kezdeményezéshez is. Karintia csaknem valamennyi szegletében rábukkanhatunk valamilyen gasztronómiai különlegességre.

A karintiai Alpok–Adria konyha jellemzője az is, hogy a környékbeli friss alapanyagokat párosítja a régi főzési hagyományokkal.

Emellett fontos szempont, hogy növeljék a tudatosságot a regionális termékek és a fenntarthatóság iránt, valamint megőrizzék a különféle régiók kulináris sajátosságainak sokszínűségét. A karintiai konyha specialitásai közé tartozik a Kärntner Kasnudel (töltött tésztatáska), a karintiai tavi pisztráng, a fatányéros uzsonna (többek között galtali sonkával és sajttal), a helyi vadspecialitások, a glockner-bárány, a biolúd, a lesachtali parasztkenyér (UNESCO világörökség), az aszalt körtés tészta mézes vajjal, valamint a Reindling, amely egy kelttésztából készült kuglóf cukorral és fahéjjal – és végül, de nem utolsó sorban a házi készítésű cirbolyasnapsz.

Ezt pedig csak úgy bónuszként mutatjuk: Villach és Bad Kleinkirchheim. Mesés.

Ez is érdekelhet:

Megnéztem, mivel lehet elütni az időt Karintiában, és nem volt honvágyam

Az aktív pihenők előnyben, ugyanis a helyiek tökéletesítették ezt a fajta kikapcsolódást.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Mintha egy Wes Anderson-filmből jött volna ez a szanatórium

Egy elgondolkodtató statisztika az autós vs. bringás közlekedés témában

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés