Mikor a legjobb repülőjegyet foglalni?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Utazók, modern nomádok, újságírók régóta találgatják, hogy az utazás kezdetéhez viszonyítva mikor érdemes lefoglalni a repülőjegyeinket? A „legolcsóbb jegy” utáni hajsza valami olyasmi, mint a Szent Grál felkutatása, misztikus, rejtélyekkel teli küldetés, amely minden utazónak "keresztényi" kötelessége.

Nem kérdés, hogy aki megtalálja a tökéletes formulát, az olyasféle modern szentté válhat, mint Neo, aki a különböző változók - a járat indulásához viszonyított idő, az olaj árának folytonos hullámzása, a légitársaságok jegyár megállapítási szokásai, azok nyilvánosságra hozatala, az utazási irodák, a repjegyekre szakosodott watchdogok, és egyéb tényezők – alkotta mátrix keretein belül megvilágosodott. A videómegosztók tele vannak önjelölt messiásokkal, akik úgy árulják a tuti tippet, mint 18. századi sarlatánok az örök fiatalság elixírjét. Nézzük, melyek a legelterjedtebb, legfrissebb, legmegalapozottabb vélemények!

8 héttel korábban

A megfelelő időponttal kapcsolatban többféle iskola létezik. Ezek egyike Makoto Watanabe nevéhez fűződik, aki a ∏A = gUG + min(k - g, (1 - g)(1 - r)) képlet megalkotásával számította ki az optimális időpontot. A japán közgazdász szerint a legkedvezőbb árú jegyet 8 héttel az utazás előtt kell lefoglalni. A jegyárak annál drágábbak, minél később vásároljuk meg őket, ám akadnak, akik azzal érvelnek, hogy alig 1-2 nappal, vagy éppen az utazás napján el lehet csípni leárazott, diszkont jegyeket. Ez a megoldás megfelelő lehet azoknak, akiknek úgymond „mindegy”, vagyis az sem jelent problémát, ha nem férnek fel egy járatra. Akiket viszont lefoglalt, sőt, kifizetett szálloda vár, és ez az egyetlen olyan 2 hetük az évben, amikor elhúzhatnak lazítani, azoknak érdemes 2 hónappal korábban jegyet foglalni – legalábbis Makoto Watanabe szerint.

Szerda éjfélkor

Egy városi legenda szerint szerda éjfél az az időpont, amikor a mátrixban a legolcsóbban lehet megcsípni repülőjegyeket. Az éjféli időpontot abban az időzónában kell értelmezni, amelyben a légitársaság központja található, állítják a módszer hívei, akik szerint a módszernek az a magyarázata, hogy a számítógépes jegyfoglaló rendszerek (általában Sabre, Worldspan, Galileo, Amadeus) ilyenkor „szabadul meg” és árazza újra a fenntartott, de meg nem vásárolt jegyeket. A helyzet azonban az, hogy a rendszerek egyáltalán nem így működnek, a törölt jegyfoglalások nem egy konkrét időpontban (esetünkben szerda éjfélkor) jelennek meg újra a potenciális vásárlók előtt, hanem folyamatosan.

Minél korábban

Az NBC Today Show című műsorában éppen a múlt héten kérdezték meg a Travel and Leisure igazgatóját, Nilou Motamedet a témában, és meglehetősen összetett választ kapott, ami az eddigi leghitelesebbnek tűnő verzió egy összetett kérdés esetében. A 4.8 milliós olvasótáborral rendelkező New York-i utazási magazin 2011-ben egy statisztikákra szakosodott céget bízott meg azzal, hogy számolja ki, hogy bizonyos járatokra (nemzetközi, belföldi (értsd: Amerikán belüli), csúcsszezonban, átmeneti szezonban (shoulder season), holtszezonban, stb.) hogyan változtak a jegyárak. Arra jutottak, hogy ha az év végi ünnepek idején akarunk repülni, akkor érdemes már szeptember elején megvenni a jegyeket. Nemzetközi, tengerentúli utak alkalmával akár 22 héttel korábban is hasznos foglalni, a legkedvezőbb árakat pedig akkor csíphetjük el, ha szezonon kívül, például őszre, vagy kora tavaszra időzítjük utazásainkat. A hétvégéken szintén drágábban repülhetünk, hiszen ilyenkor sokan utaznak, éppen ezért a kedd-szerda-csütörtök olcsóbb, mint a hét többi része.

Minél később

Egy 2004-ben végzett tanulmány során a New York-i Broadway 199 darabjából 197 esetében még az előadás napján is lehetett jegyet kapni, méghozzá közel féláron, ugyanis a színházak akár kedvezményes áron is hajlandók voltak megszabadulni a jegyektől. A gyakorlat azt mutatja, hogy a légitársaságok, főleg az úgynevezett fapadosok, hasonlóképpen gondolkodnak, és éppen ezért sokan halasztják az utazást az utolsó pillanatra. A megfelelő appokkal felszerelkezve kellőképpen gyorsan reagálhatunk egy-egy frissen leárazott ajánlatra. A dolog kétségtelenül kockázatos, de megvan a maga bája: akik ezzel a módszerrel élnek, elfogadják, hogy nem feltétlenül ők választják ki az úticélt, hanem az őket, ugyanis az ilyen nomád oda megy, ahová olcsón lehet repülni.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.