Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hatvan éve, 1956. október 30-án forradalmárok egy csapata megtámadta a Magyar Dolgozók Pártjának székházát. Kerestek valamit, méghozzá a föld alatt.

Nem egyfajta szimbolikus gesztusként akarták bevenni a Köztársaság téri (ma II. János Pál pápa tér) intézményt, és nem is stratégiai célja volt.

A már elfoglalt MDP székház

A hatalmat gyakorló MDP és az Államvédelmi hatóság a forradalom előtt sem tartozott a társadalom kedvenc szervezetei közé, ám a parlament előtti sortűz, a Szabad Nép székházánál történt ávós gyilkosságok, és úgy egészében a forradalom alakulása miatt az ÁVH-t jobban gyűlölték, mint valaha.

Október 30-án délelőtt forradalmárok egy csoportja megtámadta az épületet. Az emeleti ablakokból az ávósok belátták az egész teret, és lőttek mindenre, ami mozgott: felkelőkre, járókelőkre, sebesülteket mentő vöröskeresztesekre.

Jó kilátás nyílt a térre

A csatát a forradalmárok segítségére küldött tankok döntötték el, így a felkelők elfoglalták az épületet. A bent maradt karhatalmisták megadták magukat, de egy részüket kivégezték, másokat meglincseltek, a holttestüket meggyalázták. Kétségtelenül ez volt a forradalom egyik szörnyűbb eseménysora, talán egyfajta bosszú volt azért, amiért az ávó öt napja vérengzést rendezett, amikor a fegyvertelen tömegbe lövöldözött a Kossuth téren. A forradalmárok átkutatták az épületet és a pincét is. A cél az volt, hogy megtalálják a feltételezett kazamatákat. Nagy Gyula fotós is a helyszínen volt, és rengeteg fényképet készített az ostrom utáni állapotokról, és az alagútrendszer utáni „ásatásokról” is.

Az MDP irodái

Eleinte ásóval, kéziszerszámokkal kutattak, vésővel verték fel a kőpadlót.

Aztán gépesített segítséget hoztak a helyszínre.

Az esemény igazi látványossággá vált, a bámészkodókat kordonnal kellett távol tartani a helyszíntől.

Bár több méretes gödröt is ástak, és műszerekkel is igyekeztek üregek után kutatni, semmilyen alagútrendszerre, földalatti börtönre vagy kazamatákra sem bukkantak.

 

Ennek ellenére a titkos pincebörtönök legendája a mai napig tartja magát, sokan vélik úgy, hogy az MDP pártszékház alatt is voltak kazamaták, csak nem sikerült őket megtalálni.

Vári László kommentje egy témáról szóló cikk végén.

(Forrás: Urban Legends, Fortepan.hu)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.