Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Könnyen lehet, hogy az év legjobb filmjeit már az új év első hónapjában láthatjuk. Amerikai botrány, 12 év rabszolgaság és több másik, kihagyhatatlan mozi a hetekben.

12 év rabszolgaság (12 Years a Slave)

Bemutató: január 2.

Northup, az egykor elismert hegedűművész embertelen körülmények között több száz társával együtt az életben maradásért küzd, miközben megpróbálja megőrizni méltóságát egy ültetvényes, Epps könyörtelen, beteges világban. Solomon 12 évig tartó kegyetlen odüsszeiája alatt nem adja fel a harcot: újra szabad akar lenni. És mikor a sors összehozza őt a kanadai szabadelvű áccsal (Brad Pitt), felcsillan benne újra a remény.

Vágyak szerelmesei (Thanks for Sharing)

Bemutató: január 2.

A három férfi – köztük a karrierista környezetvédelmi tanácsadó (Ruffalo), a munkájában sikeres, de napi problémákkal küszködő nős férfi (Robbins) és a szellemeskedő, zabolátlan sürgősségi orvos (Gad) – a függőséggel való leszámolás folyamatának különböző pontjait testesíti meg, és barátságuk különösen hangsúlyossá teszi, mennyire nélkülözhetetlen számukra a közösség a túléléshez. Külön-külön intelligensek, elbűvölőek, de érzelmileg a mélyponton vannak, együtt viszont ráébrednek, talán mégiscsak van esélyük a boldogságra.

MARS – Az utolsó napok (The Last Days on Mars)

Bemutató: január 9.

Egy Mars-expedíció utolsó napján érdekes felfedezést tesz: életet találnak a Marson. Mivel a moziban vagyunk, az életforma nem egy jóságos nagyanyó lelkületével éldegéli mindennapjait, sokkal inkább egy fertőzésként terjed, ami hamarosan tizedelni kezdi a legénység tagjait. Egy átlagos nap az űrben, mondhatnánk.

Jack Ryan: Árnyékügynök (Jack Ryan: Shadow Recruit)

Bemutató: január 16.

Ryan a barátai és szerettei szemében csak egy a sok New York-i banki elemző közül, de titokban már évek óta a CIA-nak dolgozik. Eredetileg azért vették fel, hogy globális gazdasági adatokat rágjon át, de amikor rábukkan egy aprólékosan kidolgozott tervre, amelynek célja az amerikai gazdaság megroppantása és globális káosz kirobbantása, kiderül, hogy csak ő tudja megakadályozni ezt a terrorakciót. Így teljes jogú ügynökké avanzsál, és máris a gyanakvás, az átverések és a halálos veszedelmek világában találja magát. Ezért aztán kénytelen szófukar felettese, mit sem sejtő menyasszonya és egy briliáns elméjű orosz oligarcha között lavírozni, és szembe kell néznie egy új valósággal, ahol senkiben sem lehet megbízni, ám milliók sorsa függ attól, hogy rátalál-e az igazságra. A gyújtózsinór ég, és Ryannek mindenki előtt kell járnia egy lépéssel a halálos versenyben.

A nimfomániás – 1. rész (Nymphomaniac)

Bemutató: január 16.

Joe-ra (Charlotte Gainsbourg) egy nap egy sikátorban fekve a rideg utcakövön talál rá az éppen boltba igyekvő Seligman (Stellan Skarsgard). A fiatal nőt megverték, vérzik, és szemmel láthatóan segítségre szorul, ezért a férfi megsajnálja, és elviszi magához, hogy ápolja. Joe pedig mind őszintébben meséli el jóakarójának, miképp került abba a lehetetlen helyzetbe, ahogyan találkoztak. A nő nimfomániásnak diagnosztizálja magát, élményei pedig egészen a tinédzserkoráig nyúlnak vissza. Történetei között szót ejt édesapjáról, egy nagy szerelméről és szeretőkről, de mindenekelőtt szexuális kalandjairól, amelyek bővelkednek extrémitásokban.

Augusztus Oklahomában (August: Osage County)

Bemutató: január 16.

A költő Beverly Westonnak (Sam Shepard) alkoholproblémái vannak, felesége, Violet (Meryl Streep) pedig szájrákkal küzd, ráadásul egyre inkább kezd rákapni a drogokra. A férj úgy dönt, felfogad egy 24 órás gondozót Violet mellé. Néhány héttel később fel is bérlik e célra Johannát (Misty Upham). Majd Beverly eltűnik, amely arra ösztönzi a családot, hogy összegyűljenek megkeresni, ám néhány nappal később kiderül, hogy a családfő öngyilkosságot követett el.

Amerikai botrány (American Hustle)

Bemutató: január 23.

Könnyen lehet, hogy az év legjobb filmje már az első hónapban közénk érkezik, a durva sztárparádéval (Christian Bale, Bradley Cooper, Jeremy Renner, Amy Adams, Jennifer Lawrence) érkező, átverős, mocskos és zseniálisan kinéző Amerikai botrány-t ugyanis az a David O. Russell jegyzi, aki még nem hibázott. A külföldi kritikák ráadásul az egekig magasztalják a filmet. Látni kell!

Én, Frankenstein (I, Frankenstein)

Bemutató: január 23.

Kétszáz évvel azután, hogy Dr. Frankenstein megteremtette szörnyetegét, Adam (Aaron Eckhart) még mindig itt él közöttünk. Amikor azonban egy háború közepén találja magát, melynek tétje az emberiség sorsa, ráébred, hogy ő maga hordozza a pusztulás kulcsát.

Mr. Banks megmentése (Saving Mr. Banks)

Bemutató: január 30.

Amikor Walt Disney (Tom Hanks) kislányai könyörögtek apjuknak, hogy filmesítse meg P.L. Travers (Emma Thompson) Mary Poppins című könyvét (az volt a kedvencük), Disney tett egy ígéretet, melyről nem gondolta volna, hogy húsz évébe telik, míg sikerül valóra váltania. A jogok megszerzésében ugyanis nem várt nemezissel találta szembe magát: a goromba és hajthatatlan szerzőnővel, akinek egyáltalán nem állt szándékában átengedni szeretett, mágikus dadusát a kíméletlen hollywoodi gépezetnek. Végül a könyv hanyatló népszerűségétől megijedve Travers belement, hogy elutazik Los Angelesbe és meghallgatja Disney terveit.

Herkules legendája (The Legend of Hercules)

Bemutató: január 30.

Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét. Az ifjú félisten azonban még nem is sejti, mekkora utat kell megtennie, hogy sorsa beteljesedjen. Egyetlen vágya, hogy igaz szerelmével, Hébével lehessen. A gyönyörű krétai hercegnőt viszont Herkules testvérének, Iphiklésznek szánták feleségül, így Herkules jelenléte nem kívánatossá válik a király számára. Száműzik, de nem adja fel a küzdelmet, bosszút akar állni a királyon, az összeesküvőkön.

A könyvtolvaj (The Book Thief)

Bemutató: január 30.

Liesel különös fantáziájú, bátor lány – és szüksége is van kivételes képességeire. A II. világháború idején német nevelőszülőkhöz kerül (Geoffrey Rush, Emily Watson). Tőlük tanul meg olvasni, az ő segítségükkel nyílik ki számára egy egészen új világ. Éppen akkor, amikor a valódi világ egyre félelmetesebbé és veszélyesebbé válik számára. A család egy zsidó kamasz fiút is rejteget: a kislány és Max együtt fedezik fel, milyen ereje van a szavaknak, és milyen fontos segítséget nyújthatnak a kitalált történetek. Segíthetnek olyankor is, amikor már semmi más nem segít.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.