Tényleg vállalhatatlanul rossz a PES-utód eFootball 2022?

A Pro Evolution Soccer tavaly csak egy frissítést kapott, a Konami azzal biztatta a rajongókat, hogy az újgenerációs konzolokra szánt eFootball fejlesztésére fog koncentrálni a csapat. PES tehát már nincs, van helyette eFootball 2022, ami ingyenes, és még így is sokan minden idők legrosszabb focis videojátékának tartják. És valljuk be, nem könnyű szeretni az eFootballt.  

A Pro Evolution Soccer mindig opció volt azoknak, akik nem feltétlen szeretik a FIFA-t, vagy az EA Sports által gyártott játéknál egy más típusú, valamivel realisztikusabb virtuális futballélményre vágynak. A FIFA 09-cel aztán megjelent az Ultimate Team, ami telitalálat volt a kanadai cég részéről, máig a legnagyobb pénzeszsákja az EA-nek, és ezzel egyidőben a Konami lemaradása is elkezdődött. Ez persze nem azt jelenti, hogy az elmúlt években nem voltak jó verziói a PES-nek, mert ez nem igaz, de népszerűségben, eladásokban a FIFA egyértelműen dominálta a piacot.

Tavaly már nem jelent meg új verziója a PES-nek, csak egy frissítés, a Konami meg közben azt ígérte, hogy az idei lesz az igazán nagy dobás. Vagy legalábbis sokan ezt várták. Közben a Pro Evolution Soccer nevét felváltotta az eFootball, és ingyenessé vált a játék. Az előzetes információkból azt is tudtuk már, hogy egy nem teljes játékot kapunk, folyamatos frissítések jönnek majd.

Ilyen előjelekkel jelent meg szeptember 30-án az eFootball 2022, ami egy ingyenes játék, és ami egy nappal a FIFA 22 hivatalos megjelenése előtt vált elérhetővé. Ez viszont csak félig igaz, mert az Ultimate Edition és a tízórás trial verzió már napokkal korábban tölthető és játszható volt a FIFA 22-ben.

Térjünk vissza az eFootballra. Megjelent, és Steamen azonnal beindult a húdeszar-cunami. Már az első nap több ezer negatív komment érkezett, ma ott tartunk, hogy nagyjából 17 ezer embernek van rendkívül negatív véleménye a játékról. Eddig tehát masszív bukás az eFootball, és innen még úgyis nehéz lesz felállni, hogy nem a pénzüket követelik vissza a felhasználók. Olyan szintű volt az elégedetlenség, hogy a Konami egy nappal a megjelenés után kiadott egy közleményt, amelyben elnézést kért a felhasználóktól, és jelezte, hogy folyamatosan megy a meló, októberben jön a következő frissítés. Eközben egy nem teljesen kész demót kaptunk, és ennek nehéz érteni az okát, azt leszámítva, hogy a FIFA előtt/nagyjából egy időben vele akarta megjelentetni a saját játékát a Konami.

Lionel Messi, Neymar, Gerard Piqué és Andrés Iniesta is az eFootball marketingarca, és a Barcelonával, a Bayernnel, a Juventusszal vagy az Arsenallal is szerződése van a Konaminak, vagyis nem lehet azt mondani, hogy ilyen téren nem tolták bele a történetbe, amit bele kellett tolni. A gond csak az, hogy nagyjából itt el is fogyott a lendület. Mivel gyakorlatilag egy demót kapunk, így nem igazán van sok opciónk játszani. Kilenc csapattal van lehetőség offline meccselni, és van egy online mód, ahol előzetesen ki kell választanunk egy csapatot, és utána ezen már nem lehet változtatni. Nem sok.

Cristiano Ronaldo megvívja a saját harcait az eFootballban

A megjelenés után tele volt a Reddit és a Twitter az egyszerre vicces és vállalhatatlan fotókkal a nagyon fura arcú Messiről vagy Ronaldóról. A PES általában egy szép játék volt, az eFootball esetében viszont azt éreztem, mintha a játékosokat néha átvették volna a FIFA 09-ből, és ez nem dicséret. A FIFA 22-ről szóló tesztünkben azt írtam, hogy a grafikánál sokkal fontosabb a gameplay, vagyis maga a játékélmény. Ezt továbbra is tartom, ezért sem ragadtam le különösebben a sápadt Sergio Robertón vagy Frenkie de Jongon. Ahogy azon sem, hogy a menü és annak dizájnja a PES-hez hasonlón faék egyszerű, és mintha Paintben rajzolták volna meg. Gondoltam, nézzük a gameplayt.

Ami nagyon lassú és darabos. Ha mindenképp akarnék egy pozitívumot mondani, akkor az lenne, hogy nem sebességközpontú az eFotball 2022, vagyis nem az a játékos benne, aki gyorsan tud futni. Viszont valóban borzasztóan lassú és körülményes az egész játék. Néha a legegyszerűbb passzok sem oda mennek, ahova kellene, néha meg simán csak elfutnak a játékosok a labda mellett. A Konami először használta az Unreal Engine-t, Andrés Iniestával és Gerrard Piquével is konzultáltak, hogy minél egyedibb legyen a cselezés és a védekezés bizonyos aspektusai. Csapatként azonban néha bosszantóan mozognak a játékosok, rossz ütemben indulnak be egy-egy indításra, védekezésben összevissza futnak és hasonlók. És az is irritáló, hogy rengeteg a kapusról kipattanó, megpattanó lövés, amiből gól lesz.

Egy kedvezőbb kameraállás

Persze nem kaptuk meg a teljes tartalmat, lesznek olyan részei is az eFootballnak, ami már nem lesz ingyenes, és folyamatosan jönnek majd a kiegészítő frissítések. Az első benyomás azonban nem kellemes, így felmerül, hogy később miért kellene adni még egy esélyt a játéknak, csak azért mert ingyenes. A sportjátékokban óriási a potenciál, a FIFA példája is mutatja, hogy rengeteg pénz van bennük és óriási a felhasználói igény. És az sem tűnt feltétlen rossz vonalnak, hogy kapunk egy ingyenes játékot, és majd fizetünk a különböző plusz tartalmakért. Ehhez viszont arra lett volna szükség, hogy az első találkozás a játékkal ne legyen majdnem teljesen negatív és lehangoló élmény. Az eFootball esetében sajnos ez a helyzet.

A FIFA 22-ről itt írtunk:

2
  • Kaptunk gyakorlatilag egy félkész demót
  • A grafika nem szép, és cserébe a játékélmény sem jó
  • Jönnek folyamatosan majd a frissítések, kérdés, kinek?
HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.