Minden idők egyik leghíresebb és legpazarabb vonata az Orient Express, mely igazi legenda a vasút világában. A Lego Ideas új készletében ezt a gőzmozdony vontatta fényűzést lehet megépíteni a vonat száznegyvenedik évfordulója alkalmából.

1883. június 5-én Párizsból indult a németországi Münchenen keresztül Bécsbe az első Express d'Orient, aztán október elején meghosszabbították az útvonalat a romániai Giurgiuig, az út utolsó állomása pedig Konstantinápoly volt. Hat évvel később indult el az első közvetlen vonat Konstantinápolyba a párizsi Gare de l'Est állomásról.

Síneken gördülő palotaként írták le az Orient Expresst, mely a világ első nemzetközi luxusvonata.

Ahogy beköszöntöttek a 30-as évek, az Orient Express szolgáltatásai egyre népszerűbbek lettek, ezért további két járattal egészítették ki a már akkor klasszikussá érett útvonalat. Az egyik a Simplon Orient Express, a másik pedig az Arlberg Orient Express, mely Zürichből indult, majd hálókocsikkal érkezett meg Budapestre, ahonnan Bukarestbe és a görögországi Athénba ment tovább. Híres volt a kényelméről és a szolgáltatás kifogástalan minőségéről, ezért nemesek, diplomaták, üzletemberek és általában a burzsoázia előszeretettel utazott az Orient Expressen.

1929-ben Isztambultól nagyjából száz kilométerre akadt el a magas hóban a vonat, melynek a fűtőanyaga és az élelmiszerkészlete is hamar elfogyott, ezért a közeli falvakból pótolták az ellátmányt. Az Orient Express aztán tizenegy nap múlva indulhatott újra útnak, vélhetően ez az eset ihlette Agatha Christie regényét. Mindkét világháború alatt szünetelt a szolgáltatás, mely aztán 1945-ben indult újra, de a kettészakadt világ különböző nehézségeket állított a luxusvonat elé, csak a vasfüggöny leomlásával kezdett visszaállni a rend.

Gőzmozdony húzza az étkező és a hálókocsit a Lego 2540 darabos szettjében, mely igazi gyűjtői darabbá teszi az Orient Expresst.

Végtelenül elegáns sötétkék építőkockákból épül fel az Orient Express, mely egy Lego Ideas készlet, tehát egy rajongó által összeállított szettet dolgoztak ki. Az ötlet a francia Thomas Lajoné, aki a mozdonyok, vitorlások és óceánjárók nagy rajongója. A háló és étkezőkocsi teteje levehető, az utastere pedig részletesen kidolgozott, így a nyolc minifigurával remekül mutat a sínpáron álló szerelvény.

Nem lesz könnyű helyet szorítani a Lego Orient Expressnek, mert a készlet ugyan csak 8 centiméter széles és 12 centiméter, de 116 centiméter hosszú. A háromszáz eurós szett 2023 december elejétől elérhető a boltokban.

Ez is érdekelhet:

Fantasztikusan néz ki a Lego Concorde

Húsz évvel a szuperszonikus utasszállító utolsó útja után megjelent a Lego Concorde.

Állati jó a Lego Icons klasszikus Land Rover Defendere

Na, ki fog rohanni a Lego boltba április első napján a Defenderért? Szerintem sokan.

Támogatott és ajánlott tartalmaink