Új szabályok új autókat és új kategóriát teremtettek a híres Le Mans-i 24 órás versenyen, melyek közül egyértelműen a Peugeot 9X8 a legkülönlegesebb versenyautó mind közül. A hatalmas hátsó szárny nélküli, összkerékhajtású, hibrid hiperautó pedig 2023 májusától Lego Technic készlet formájában is megjelenik.

1992-ben nyert először Le Mans-i 24 órás versenyt a Peugeot, a 905-ös versenyautóval a következő évben is felállhattak a dobogó tetejére. Hosszas kihagyás után aztán 2009-ben a dízelmotoros 908 HDi-vel törték meg az Audi éveken át tartó menetelését a franciák.

Több mint egy évtized után a Peugeot a 9X8-cal tér vissza a legendás hosszútávú versenyre.

Amíg korábban az LMP1-es autók kategóriája számított a csúcsnak, addig a szabályváltozások után a hiperautók korszaka köszöntött be a bajnokságba. A Porsche és a BMW is komolyan készül a pályaversenyzés egyik legnagyobb megmérettetésére, de egyikük autója sem hasonlítható össze a Peugeot szépségével.

Mintha egy versenygép elrugaszkodott koncepciója volna, úgy néz ki a 9X8-as, hiszen a széles és lapos karosszéria adott, ahogyan a vadászgépekhez hasonló kabin is, de arra még nem igazán volt példa, hogy elhagyják a hatalmas hátsó szárnyat. A Peugeot mérnökei azonban húztak egy merészet és az aerodinamikai tesztek alapján sokkal elegánsabb megoldást találtak.

Még az autó gerincén futó függőleges él is sokkal kisebb méretű, mint a többi versenyautó esetében, a leszorítóerőt pedig légcsatornákkal és kis terelőelemekkel oldották meg.

Ennek eredménye egy végtelenül letisztult autó, melyen a forma és a funkció összhangja tökéletes. Még a részletek is lenyűgözően kidolgozottak, mint a hármas osztású fényszórók vagy a függőleges hátsó lámpák, melyek fénye mintha elkenődje az éjszakában.

Minden ilyen részlet látható a Lego Technic 1:10-es méretarányú autóján is, amit a Lego párhuzamosan fejlesztett a Peugeot mérnökei segítségével. A hibrid hajtás legerősebb eleme a V6-os turbómotor, aminek teljesítménye önmagában 680 lóerő. Az első kerekeket egy 272 lóerős villanymotor hajtja, de a szabályok értelmében a rendszerteljesítményt 680 lóerőben maximalizálják.

1775 darabból egy 50 centiméter hosszú Peugeot versenyautó áll össze Lego Technic szettből.

Hajtásán túl a különböző részletek kidolgozása is egyértelműen a komolyabb készletekre jellemző igényességet mutatja a 9X8-on, mint a fényszórók kreatív megoldása. A LED-es menetfényeket a Lego sötétben világító elemekből készítette el.

Mivel a Lego Technic Peugeot 9X8 szettje már május 1-jétől kapható, ezért nem kell sokat várni ahhoz, hogy a legelszántabbak a június közepén rendezett 24 órás futam közvetítése alatt rakják össze a készletet.

Ez is érdekelhet:

Az igazi már elfogyott, de Lego Ford GT-d még lehet

Ha a Lego Ford GT-t megvennéd a „gyereknek”, akkor várj márciusig!

Állati jó a Lego Icons klasszikus Land Rover Defendere

Na, ki fog rohanni a Lego boltba április első napján a Defenderért? Szerintem sokan.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

A filmtörténelem tíz legemlékezetesebb vámpírja

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat
Hirdetés