89 éves korában meghalt Horváth Ádám rendező, aki 1957-ben került a Magyar Televízióhoz, több mint háromezer műsort rendezett, de a legtöbben a Szomszédok miatt ismerjük.

Horváth Ádám 1930. június 4-én született Budapesten. Dédapja Vészi József, a Pester Lloyd főszerkesztője, nagyapja Molnár Ferenc író, apja Horváth Zoltán, a Népszava főszerkesztője volt, a családnak rengeteg irodalomtörténeti kötődése van, ám ő 1948-tól mégis a Gödöllői Agrártudományi Egyetem hallgatója volt, de mert fellázadt az oktatás szelleme miatt, egy év múlva kirúgták. 1952-ben sorkatonaként került a Honvéd Együttesbe, leszerelése után is ott maradt, később az együttes karvezetője lett.

1957-ben került a Magyar Televízióhoz külsősként, 1959-től dolgozott rendezőként, közben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, 1965-ben diplomázott. BBC- és RAI-ösztöndíjas volt, ’68-ban kezdett tanítani a főiskolán televíziós rendezést. Ő készítette az első televíziós portréfilmet Székely Mihályról, ő volt az első színes adás rendezője is 1969. április 5-én. 1983-tól a Magyar Televízió főrendezője és egyetemi tanár, 1990-ben a tévé elnökségének tagja, 1994-95-ben az MTV elnöke volt. Munkásságáért Balázs Béla-, Erkel Ferenc- és Kossuth díjat kapott, érdemes és kiváló művész volt, a Magyar Televízió örökös tagjává választották.

Háromezernél is több műsort rendezett – például komolyzenei műsorokat, koncerteket, és Nagy Imre és mártírtársainak 1989-es újratemetésének televíziós közvetítését –, de a legismertebb és legnépszerűbb munkája az első magyar teleregény, a Szomszédok, amelyet ma már kortörténeti műként is csodálunk. Először hat adásra kérték fel, végül háromszázharminckét rész készült 1999-ig. Ebből rengeteg jelenetre emlékszünk is – ide most ötöt válogattunk.

Kezdjük a valószínűleg első akciójelenettel:

Folytassuk a másik kihagyhatatlan résszel:

A robbantást sem fogjuk elfelejteni:

Janka néni (Pásztor Erzsi) nélkül sem lett volna a Szomszédok az, ami:

Horváth Ádám felesége, Csűrös Karola Etust, a keramikus tyúkanyót alakította:

A sorozatban több generáció is megjelent, ebből pedig elkerülhetetlenül félreértések adódtak:

Nem mindig borult minden:

Sok örömöt is közvetített a Szomszédok:

De megjelent a politika is:

Meg persze a humor:

Nyugodjon békében!

(Fotó: Zih Zsolt, MTI/MTVA Fotóarchívum)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon