Oscaromat dalban mondom el – A legjobb eredeti betétdal-kategória összes versenyzője
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Öt olyan dal következik, amely közül egy szerzője minden bizonnyal egy csillogó aranyszobrocskával térhet haza. A szépség és a lazaság harca következik.

A nyomorultak – Suddenly

Előadó: Hugh Jackman
Szerző: Claude Michel-Shonberg, Alain Bloublil, Herbert Kretzmer

A tavalyi év egyik legmegosztóbb alkotása minket meggyőzött (kritikánkat itt olvashatod), főleg a remek színészi játékok miatt, de a már jól ismert dalokat is jó volt élőben hallani a moziban. Közülük azonban akadt egy új darab is, a Suddenly, amit azonnal Oscarra is jelölt az Akadémia. Nem nagy meglepetés.

Pi élete - Pi's Lullaby

Előadó: Bombay Jayashri
Szerző: Mychael Danna

Európai és amerikai fülnek talán kissé szokatlan ez az indiai betétdal, de működik, főleg, ha visszaemlékszünk a Pi élete (kritikánkat itt olvashatod) csodálatos nyitóképsoraira. Igen, az állatokra, és a meglepően csodálatos 3D-élményre. A Pi's Lullaby szép darab, de a mezőnyben teljesen esélytelenként indul. Legalábbis első blikkre.

Ted – Everybody Needs a Best Friend

Előadó: Norah Jones
Szerzők: Seth MacFarlane, Walter Murphy

MacFarlane nem csak vezeti az Oscar-díjátadót, de versenyez is a legjobb eredeti betétdal kategóriában, amelyet a jelöltek bejelentésekor csak így kommentált: szóval most már biztosan el kell mennem a díjátadóra. A dal maga bármelyik Family Guy-epizódban is elhangozhatott volna, laza swing, amelyet Norah Jones hangja tesz teljesen ennivalóvá.

Chasing Ice – Before My Time

Előadók: J. Ralph, Scarlett Johansson, Joshua Bell
Szerző: J. Ralph

Egy nálunk teljesen ismeretlen dokumentumfilm zenéjéről van szó, mely az olvadó jégtáblák kérdéskörével foglalkozik. A Chasing Ice zenéjében egyik kedvencünk, Scarlett Johansson duruzsol szexi hangján Joshua Bell hegedűjátékára. Első és sokadik hallásra is elhinnénk, hogy a szintén Oscarra jelölt és legnagyobb meglepetésre a Falling Slowly című örökbecsűnek köszönhetően betétdal-nyertesként is távozó Once című gyönyörű mozi egyik elfelejtett zenéjét hallgatjuk. Csodaszép darab.

Skyfall – Skyfall

Előadó: Adele
Szerzők: Adele & Paul Epworth

A karrierépítésből és dalszerzésből ügyetlennek nem nevezhető Adele csak úgy ontja magából a slágereket, legutóbb a friss James Bond-akció, a Skyfall (kritikánkat itt olvashatod) betétdalával durrantott akkorát, ami mellett az MI6 épületének felrobbantása a moziban hangyafingként értékelhető csupán. Az utóbbi évek egyik legemlékezetesebb filmzenéje megérdemli a jelölést.


Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.