Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Velünk most jött szembe - mármint hálisten csak az interneten - és meg kell osztanunk ezt a sokkot. Van szép videónk is, de szerintünk ne kaja előtt.

A békagyík egyrészt kicsit furán néz ki - különc megjelenése miatt tüskés varangynak (horned toad) is hívják. Leginkább Észak-Amerikában és Közép-Amerikában honosak, hosszuk legfeljebb húsz centiméter, táplálékuk zömét hangyák teszik ki... folytathatnánk a természettankönyves bemutatást, de most komolyan, ki a francot érdekel mindez, mikor ez a hüllő konkrétan

VÉRT LŐ KI A SZEMÉBŐL?!

Ezt a különösen elképesztő dolgot pedig azért teszi, hogy elriassza a rá leselkedő, leginkább kutyaféle ragadozókat (rókát, prérifarkast). Felkészültél életed egyik legzavarbaejtőbb húsz másodpercére? Tessék:

Akkor most pár mély belégzés, kilégzés és

után elmondjuk a mögötte álló bioszt.

Hogyan működik?

Nos, a békagyíkok legalább négy faja képes a szeméből, egész pontosan a szemhéj sarkaiban lévő hajszálerekből vért spriccelni, akár másfél.méteres.távolságra.is. A hüllő képes elzárni a vér szemhéjból elvezető útját, ezért a vér nyomása olyannyira megnő, hogy átszakítja az ott elhelyezkedő hajszálerek vékony falát, így a vérsugár a ragadozóra spriccel.

Ez önmagában is zavaró lehet - nem tudjuk, te hogy vagy vele, de nekünk így nettó az utolsó dolog lenne, amit az ellenfelünktől várunk, hogy vért lőjjön ránk a szeméből - de hozzá még a vér undorító ízű, egyfajta véres borssprayként funckionál. Ezért a pórul járt (és valószínűleg egy életre pszichoterápiás kezelésre szoruló) ragadozó igyekszik minél előbb ledörgölni magáról, és odébbáll. A gyíknak pedig semmi, de semmi baja nem lesz a vérfröcsköléstől, úgyhogy az akció után gyorsan eliszkol.

Természet, mindig tudsz újat mutatni.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.