Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Indiában található, 430 millió dollárba került a felépítése, valamint 182 méter magas.

Az Arab-tengerrel határos indiai államban, Gudzsarátban építették fel az egység szobrának is nevezett Vallabhbhai Patelt. A bronzból készült alkotás az indiai miniszterelnök, Narendra Modi szerint fellendítheti majd a turizmust, mások szerint viszont átestek a ló túloldalára, mert egy rakás közpénzt herdáltak el. Kívülről nézve is tagadhatatlan, hogy mindkettőben van valami.

Sardar Vallabhbhai Patel egyébként a brit koronától függetlenedett India első belügyminisztere volt, de a bronzalkotás hiába is nőtt a Szabadság-szobor kétszeresére, nem sokáig lesz a legmagasabb a világon. Indiában ugyanis a harcos királynak, Chhatrapati Shivaji Maharajnak is emléket állítanának majd, mégpedig egy grandiózus 190 méteres szobor révén. Van egy tippünk, hogy nem lesz olcsóbb, mint a mostani.

A világ legmagasabb szobrai

Az emlékezés és a múlt hősei előtti tisztelgés egyébként szép dolog, és nélkülözhetetlen egy egészséges népi és kulturális identitás kialakításához, illetve megőrzéséhez, de félmillliárd eurókat szánni ilyen projektekre egy olyan országban, ahol a statisztikák szerint évtizedeken át a legtöbb ember élt szélsőséges szegénységben, minimum kérdőjeleket vet fel – idén már Nigéria mondjuk letaszította az ázsiai országot a nem túl dicső trónról.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.