Elmondjuk, mire érdemes figyelni, ha csak most kezdesz el sportolni. Mondjuk ismételni azoknak sem árt, akik már régóta izmosítják magukat a konditeremben, a felnőttjátszótéren vagy éppen a rekortánon. Elvégre az egészségedről van szó, nem.

Nem jó ajtóstul rontani a házba, ha sportolásról van szó, az ugyanis sérülésveszélyes, de erről már biztosa hallottál, és hidd el, addig jó, amíg csak hallottál róla.

És itt álljunk is meg egy pillanatra, ugyanis beszélhetünk egyrészt sportsérülésről és sportártalomról – az előbbi akut, utóbbi ismételt behatásra jelentkezik.

Ezt pontosabban azt jelenti, hogy míg a sérülés egy nagy, erős, egyszeri behatásra létrejövő trauma (pl. törés, húzódás, szakadás), a sportártalom ismételt behatásra keletkezik, ahol nincs körülhatárolt traumás epizód. Ebben az esetben a kiváltó tényező gyakran a túlterhelés, de ok lehet még egy rosszul használt sportszer, az ellenfél tevékenysége vagy egy nem kontrollált izom.

Akármelyikről is beszélünk, a kialakuló fájdalom természetesen negatívan befolyásolja a teljesítményt.

Hogy tudd, a fájdalom tulajdonképpen egy védő funkció, hiszen ez azt a tevékenységet korlátozza, ami miatt tovább erősödne a fájdalom.

A legfontosabb a megelőzés

Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológusa szerint elsősorban a megfelelő minőségű edzéssel (és oktatással) lehet elkerülni a sérüléseket és a későbbi ártalmakat.

Szánj időt a bemelegítésre és a levezető gyakorlatokra

Testedet fel kell készíteni a mozgásra, a megterhelésre, enélkül nekifeszülni például a súlyoknak kábe olyan, mint nyáron felhevült testtel hideg vízbe ugorni: hülyeség, de még inkább veszélyes.

5-10 percet szánj rá, ennyi elég is, hogy egy kis gimnasztikával átmozgasd és beindítsd a teljes tested, és akár kisebb súllyal az adott izomcsoport is átmozgathatod, ezáltal jócskán csökkentheted a sérülések kockázatát, ahogy edzés után is ennyi időt kellene rááldoznod, hogy lecsillapítsd a szervezeted.

Az edzésmunka legfontosabb szabálya: a fokozatosság

Nem szabad rögtön belenyúlni a súlyokba! Ha viszont tartod a 10% elvét, vagyis hetente csak egy tizedével fokozod az edzésterhelést, az intenzitást és az időt, akkor már elég sokat tettél azért, hogy elkerüld a (visszatérő) fájdalmakat.

Az sem baj, ha szakemberhez fordulsz edzésed megtervezésével kapcsolatban. Ha profi, akkor egy olyan testreszabott gyakorlatsorral kínál meg téged, aminek összeállítása során nemcsak az adott – sérülésveszélynek kitett – struktúrát tartja szem előtt, de figyelembe veszi többek közt a testsúlyodat, a szívritmusodat és egyéb fontos tényezőket is.

Ez pedig azért elég fontos, mert...

Bármilyen gyors változás ezekben az értékekben figyelmeztető jel lehet, hogy túl gyors, túl magas a terhelés, a stressz szint. Emiatt megnövekedhet a sérülésveszély is, aminek szempontjából a legjelentősebb rizikófaktor egy előző sérülés.

És...

(Forrás / fotó: www.fajdalomkozpont.hu / Getty Images)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon