Csütörtök este Magyarország Izlanddal játszik Nemzetek Ligája-rájátszás-döntőt és egyben Eb-pótselejtezőt a Puskás Arénában. Aki nyer, az kvalifikálja magát a következő Európa-bajnokságra. Hatalmas a tét, de ez a magyar csapat már nem roppan össze.

A 360 ezres viking futballnemzet Magyarországon is nagyon népszerű, alighanem rengetegen szorítottak a 2016-os Eb-n Izlandnak, amikor épp nem ellenünk játszott. Kis ország, kis csapat, hatalmas szívvel és egy libabőrös csatakiáltással.

De most le kell őket győznünk, így nincs lehetőség lelkizni, továbbra is szeretjük őket, de nem drukkolunk nekik. Esetükben már elemeztük tehát a válogatottat és a csapat erősségeit / gyengéit, most megnézzük, mi az az öt ok, ami a magyar válogatott szól.

1.) A magyar foci jelenlegi flow-ja

Ezt elsősorban a Fradinak köszönhetjük, a Bajnokok Ligája-menetelése mindenkire jó hatással van, a válogatott is fel tudott ülni erre a hullámra. Most tényleg jó a flow-ja a magyar focinak: emberemlékezet óta nem volt olyan, hogy egy magyar klubcsapat nála erősebb csapatokat ver sorra, vagy épp nem kap ki tőlük (Celtic, Dinamo Zagreb, Dinamo Kijev); a válogatott meg idegenben négy meccs óta veretlen, szintén nem gyenge gárdák ellen (három győzelem, egy vereség). Most van okunk elhinni, és van ok az önbizalomra.

2.) Szoboszlai Dominik

(Laszlo Szirtesi/Getty Images)

A 20 éves középpályás az év játékosa volt Ausztriában, de azóta talán még jobb formában focizik. Az nem kérdés, hogy jelenleg ő a legjobb magyar focista, de úgy gondolom, ő lesz a pályán is a legjobb formában lévő játékos, az izlandiaknak most annyira nem fut a szekere.

Fiatal kora ellenére kulcsjátékos a válogatottban, olyannyira, hogy nem blődség elvárni tőle, hogy akár el is döntse a párharcot. Mondjuk egy precíz szabadrúgással. A most futó bajnokságban Szoboszlai 13 tétmeccsen 14 kanadai pontnál jár, hamarosan a Leipzigbe igazolhat, tehát kimondhatjuk: európai szintű tehetség.

3.) Rossi összerakta a védelmet

A legutóbbi öt mérkőzéséből háromszor is kapott gólt nélkül zárt a magyar válogatott: Törökországban, Szerbiában és Oroszországban. Mindhárom együttes hasonlóan erős, mint Izland, sőt, Rossi szerint erősebbek. Támadásban mindenképp, tehát jó esély van arra, hogy a remekül összeálló háromvédős rendszer (Orbán, Lang, Szalai) nem enged akciógólt Izlandnak.

„Megnyugtató számomra, hogy minden játékos, akit holnap pályára küldök, egy igazi harcos” – mondta Rossi

4.) Izland lejtőre került

A Nemzetek Ligájában ők a A-részlegben szerepelnek, tehát a legerősebbek között, ahova nyilván be kellett kerülniük. Ez figyelmeztet minket arra, hogy ők papíron erősebbek nálunk. De sikerélmény momentán nemigen van Erik Hamrén csapatának. Mind a négy meccsüket elveszítették, mindössze két gólt tudtak rúgni – igaz, Angliával, Belgiummal és Dániával vannak egy csoportban.

Az NL-rájátszásban Romániát verték 2–1-re, a csapat legjobbjának, Gylfi Sigurdssonnak a két góljával. Rá nagyon kell figyelni, ha nem ficánkol, akkor jó esélyünk lesz.

5.) A zárt kapu nekünk nem hátrány

Idén már három nézők nélkül rendezett meccse volt a válogatottnak, ebből kettőt megnyert: Törökországban és Szerbiában is 1–0-ra. Az oroszok viszont elkaptak minket itthon 3–2-re. Korábban még három ilyen mérkőzés volt, kettőt nyertünk, egyet pedig döntetlenre hoztunk. Idegenben jobban megy, szóval valahogy azt kellene a fiúk fejébe verni, hogy nem otthon vagyunk.

A válogatott zárt kapus mérkőzései:

2013. 03. 22. Magyarország–Románia 2–2
2018. 09. 11. Magyarország–Görögország 2–1
2019. 10. 13. Magyarország–Azerbajdzsán 1–0*
2020. 09. 03. Törökország–Magyarország 0–1
2020. 09. 06. Magyarország–Oroszország 2–3
2020. 10. 11. Szerbia–Magyarország 0–1

* – csak hivatalosan volt zárt kapus meccs, gyerekek ott lehettek a lelátókon.

  • Nemzetek Ligája-rájátszás, döntő
  • Magyarország–Izland; november 12., 20.45

(Fotó: MLSZ)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.