A Barcelona épp elpocsékolja Messi utolsó éveit
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Persze ez nem újdonság, de most ismét hozott egy olyan bicskanyitogató döntést a Barcelona vezetősége, amely ezt támasztja alá.

Az FC Barcelona az elmúlt években lassan, de biztosan elindult a lejtőn, és bár valószínűleg még nem érte el a zuhanás mélypontját, de padlógázzal halad annak irányába.

Ennek a legújabb hozadéka, hogy a klub vezetősége elcserélte Arthur Melót a Juventus futballistájára, Miralem Pjanicra.

Egy 23 éves futballistát áldozott be a Barcelona, hogy a könyvelésben a számok rendben legyenek. Cserébe kapott egy olyan 30 évest, aki már több mint egy évtizede európai topbajnokságokban játszik, és jó esetben sem a jövőt, maximum a jelent jelentheti.

Arthurról leigazolásakor nem sokat tudtak az európai futballrajongók, sőt még a csapattársai sem, még 2018-ban nyilatkozta Messi:

Xavi is hasonlóan ítélte meg a brazilt:

A mostani szezonban viszont már sokkal hullámzóbban játszott Arthur, és ezen még az sem segített, hogy Setién érkezett a Barcelona kispadjára, az ő – papíron –offenzív stílusa pedig illett a középpályáshoz.

A fő probléma tehát nem az, hogy a katalán klub eladja Arthurt. Sokkal inkább az, hogy elcseréli Pjanicra. És nem azért, mert Pjanicot olyan nagyon akarná a klub, de csak így tudták megoldani, hogy a könyvelésben a számok jól mutassanak.

Az Arthur–Pjanic csere

A Juve 72+10 millió eurót fizetett a Barcelonának, ezzel a katalán csapat eltünteti a könyvelésben keletkezett 70 milliós rést. Majd a következő könyvelési időszakban – már júliusban – érkezik Pjanic 60 millió euróért. 

A Barcelona tehát egyrészt ismét pénzt pocsékol (mert ennyiért Pjanic jó üzletnek semmiképp sem mondható), plusz tesz egy újabb lépést annak irányába, hogy Lionel Messi utolsó évei közel se legyenek annyira sikeresek, mint gondoltuk.

Persze Pjanicra nem mondhatjuk, hogy rossz futballista, a Serie A egyik legjobb középpályása, de már 30 éves és az idei szezonja neki sem kiemelkedő. A Barcelonának meg a legkevésbé hiányzik egy korosodó játékos, aki talán már túl van karrierje csúcsán. Ráadásul olyan posztra érkezik, ahol mennyiségben megvan a csapat, közben meg a szélen nincs kinek játszania. Suárez pótlását meg annyira sikerült megoldani, hogy a télen a Leganéstől igazolt csatárt a Barcelona.

Messi közben már 33 éves és olyan szinten függ tőle a csapat, mint talán korábban egyszer sem. Ő az egyetlen játékos, aki képes megbontani az ellenfél védelmét (és esetenként még a 17 éves Ansu Fati), egyszerre szervezi a játékot, adja a gólpasszokat és rúgja a gólokat.

Körülményesség, lassú és kiszámítható játék jellemzi a mostani Barcelonát, és ezen Pjanic sem fog változtatni. Közben elpazaroltak egy olyan futballistát, akinek ugyan nem volt kiemelkedő szezonja, de egyszerre jelenthette volna a jelent és a jövőt is a középpályán.

A legújabb pletykák már arról szólnak, hogy hamarosan ismét edzőcsere lesz a klubnál:

(A cikk részben a Goal írása alapján készült; Fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.