Beszólt a csajod az aputestre, és bosszant, hogy igaza is van? Fociznál a haverokkal, de két akció után beállsz kapusnak? Kondizni nem akarsz, teniszezni meg nem tudsz? Akkor mutatunk neked négy olyan kihívást, aminek már nekivágni is tökös dolog. Csak válassz, és fuss neki!

Talán unalmasnak és öncélúnak tartod az edzőtermi emelgetést, vagy úgy általában a megszokott sportokat, de ez mostantól nem lehet kifogás a lustálkodásra. Mert vannak versenyek, ahol nem csak izomra, de tüdőre, eltökéltségre, és kőkemény kitartásra is szükség van. Még csak el sem kell repülni hozzájuk az Északi-sarkra: kiválasztottunk négy olyan itthoni kihívást, amibe már belevágni is dögös.

A nagy erőpróbák eleve hasznosak, mert nem elég csak úgy odamenni, fel kell készülni rájuk, tehát ki kell találnod egy edzéstervet. Egy maratonra például legalább három-négy hónapig kell készülni, de aki a nulláról indul, annak először 10 kilométert kell lefutnia, és csak azután kezdhet el készülni a maratonra.

Az edzéstervedet naplóznod kell majd, tudnod kell, mikor, mennyit, milyen intenzíven sportoltál, esetleg milyen felszerelésben, milyen időjárási viszonyok közt, és főleg hogyan érezted magad közben - ez utóbbi, amit a divatos kütyük sem tudnak mérni. Ez a szisztematikus készülés aztán az élet más területein is hasznos lehet, jobban megismered a határaidat, és lesz egy működő módszered a nagy kihívásokra való felkészüléshez.

De a sportnál lesz még egy fontos dolog: a táplálkozás. Ezen túl jóval több energiát használsz majd el, mint eddig, ezt pedig napi öt étkezéssel, és táplálékkiegészítőkkel pótolhatod, amelyek gyorsan és hatékonyan töltik fel újra ásványi anyagokkal és nyomelemekkel a szervezetedet. Szükséged lesz minőségi fehérjére, szénhidrátra, sok-sok zöldségre és gyümölcsre, de az legalább olyan fontos, hogy mit ne egyél. Tuti tippeket is adunk hasznos, de koránt sem puhány kajákra.

Akkor most vegyél egy nagy levegőt, és nézd meg a kínálatot, mert a következő hónapok edzéstervét a most választott kihíváshoz igazíthatod majd!

EMU ultrafutás

Kezdjük egy sima ultrafutással: ha elmúltál 21, és van sportorvosid, nevezhetsz is a balatonfüredi ultramaratonra. Itt nincsenek akadályok, csak éppen maga a hatnapos futás: a cél minél több kört megtenni egy kijelölt pályán 144 óra alatt. Férfiak és nők külön versenyeznek, de korosztályi bontás nincs.

Jövőre május elején rendezik majd a versenyt, így még van is idő készülni rá. Itt aztán hatványozottan igaz, hogy magadat kell legyőznöd, esztelenség győzelemre törni, illetve az a fekete öves profik dolga: a világszerte elismert ultrafutó klub tagjainak közel kétmillió lefutott kilométer van a lábában. Ha komolyan gondolod, itt tájékozódhatsz.

Terepfutás

A Spartan Race már nem kizárólag futásból áll, mindenféle akadályok állják az utadat, és egy rakás spéci szabálynak kell eleget tenned: tilos elhagyni bármit is a felszerelésedből, tilos a nők számára odakészített súlyokat használni, sőt még a szemetelésért is kizárás jár. De az alap a burpee, amiből harmincat kell majd csinálnod, méghozzá szabályosan, azaz:

Léteznek Elit futamok a profiknak, amihez hozni kell egy megadott szintidőt, de van Open kategória mindenki számára, aki betartja a szabályokat. Ha rákattansz, és kiverekszel egy helyet az Elitben, akkor egész versenysorozaton is indulhatsz, ranglista pontokat gyűjthetsz, szóval végképp az életformáddá teheted a terepfutást. Ha van hozzá merszed, itt elkezdheted böngészni a részleteket.

Terepkerékpár

Kerékpáros verseny számtalan van, az egyik leghúzósabb a Bakony 200. Igen, jól gondolod, a névben szereplő szám a távot mutatja, ami önmagában sem rövid, de az utat komoly szintkülönbségek nehezítik. Az idei táv 207 km volt, a rajt/cél Veszprémben, az útvonal érintette a Kab-hegyet, Sümeget, Tapolcát.

Mindegy, milyen az időjárás, ez a verseny akkor is megy majd, csak önerőből tekerheted végig, saját felelősségre, továbbá érintened kell minden ellenőrzőpontot, és még a KRESZ szabályait is be kell tartanod. Az alkoholt pedig felejtsd el - bár azt remélhetőleg már a felkészülés során dobtad, vagy alaposan visszafogtad, különben az egész felhajtásnak nincs sok értelme.

MSR

Talán a legkeményebb verseny idehaza, amihez talán már kicsit perverznek is kell lenni, legalábbis egy résztvevő arról írt, mennyire mocskosul jól érzi magát a mocsaras, büdös tavon való átvergődés közben, vagy amikor beletérdelt a víz alatti farönkbe. Ez az MSR, a Military Survival Run. Homokkal töltött lőszeres láda, köteles akadályok, amelyeket azonban nem vagy köteles teljesíteni, megsérülni ezért sem érdemes.

Lövészet része is van, kötélen himbálózó kolompokat kell eltalálni, máskor meg tó felett kell átlebegni egy magasban himbálózó óriáskockán, vagy hálót mászni alulról. És léteznek többrészes akadályok is, amelyekről leesve bukod az egész versenyt. Itt nem a futás a leglényeg, tehát ha azt mondod, vállalsz bármilyen kihívást, csak futni ne kelljen, akkor az MSR tökéletes választás.

Sokféle extrémsportból, akár technikai sportból is csemegézhetsz, de itt most nem a minél sérülésveszélyesebb, hanem a mentális és fizikai erőt, kitartást követelő sportokat gyűjtöttük össze.

Marad a puhányság és a kifogások vagy belevágsz végre? Itt böngészhetsz még, ha megjött a kedved!

És ezt olvastad már?
Mbappé heti egymillió fonttal az első, Szalah a negyedik helyre jött fel