A nyár legnagyobb átigazolási hercehurcájának főszereplője, Neymar végül nem igazolt vissza az FC Barcelonához. Egy évig még legalább marad a Paris Saint-Germainben, és talán pályafutása legnehezebb és legfontosabb szezonja következik a brazilnak. De az is lehet, hogy épp most kapott egy olyan pofont, amire borzasztó szüksége volt.

Neymar Ronaldinho és Kaká óta a brazil futball legnagyobb ígérete, tizenévesen már kikiáltották az új Pelének, a játékosnak, aki dominálni fogja a futballvilágot, többszörös aranylabdás lesz, és vele a brazil válogatott ismét világbajnoki címet nyer. Persze ez nem egyedi eset, Brazíliában vallás a futball, kis túlzással minden – az átlagnál tehetségesebb – srácot az új Pelének, Zicónak, Ronaldónak, Ronaldinhónak stb. titulálnak. Ami egyrészt nagyszerű reklám, marketing a srácoknak, másrészt azért komoly teher, és utóbbiba elég sok brazil ígéret belebukott.

De nem Neymar. Legalábbis évekig úgy tűnt. A stílusát, viselkedését, játékhoz való hozzáállását lehetett kritizálni, de azt nehéz volt elvitatni tőle, hogy már a Santosban különleges játékos volt. A Barcelonában pedig még inkább, posztján és összességében is a világ egyik legjobbja, Messivel és Suárezzel remekül megértette magát, úgy tudott eredményesen teljesíteni, hogy a látvány sem veszett ki a játékából. Közben marketingszempontból a világ egyik legértékesebb brandjévé vált, úgy tűnt, ő a tökéletes csomag.

2017-ben aztán arra jutott, túl nagy számára Lionel Messi árnyéka, és ha valóban meg akarja valósítani mindazt, amit az első bekezdésben leírtam, akkor egy olyan csapatra van szüksége, ahol egyértelműen ő az első számú sztár. És valljuk be, a Barcelonában ez csak akkor következhetett volna be, ha Messi visszavonul. És 2017-ben ez nem a közeli jövő volt.

222 millió eurót, világrekordnak számító pénzmennyiséget fizetett érte a PSG, az volt a terv, hogy a párizsiak nagy BL-projektjének ő lesz a sztárja, és ha vele a PSG Bajnokok Ligáját nyer, akkor valószínűleg a Neymar számára olyannyira fontos Aranylabdát is megkapja. Ha csak a statisztikákat nézzük, Neymar a PSG-ben 58 meccsen 51 gólnál és 29 gólpassznál jár, ami pazar adat, nem igazán lehet belekötni. Ha viszont kicsit jobban átgondoljuk az előző két évet, akkor a következő a helyzet:

Néhány hónapja ott tartottunk, hogy 27 évesen, két sérülésekkel teli szezon után ismét egy játékos árnyékába került, aki két éve Messi volt, most Mbappé. Csapattársa francia, fiatalabb, világbajnok, övé a jövő Párizsban.

Az a bizonyos árnyék; Fotó: Youtube

És így nem volt meglepetés, hogy Neymar visszavágyott oda, ahol pályafutása legjobb periódusát töltötte, Barcelonába. Messivel és Suárezzel mindig kivételesen jó volt a kapcsolata, imádta a várost, BL-t és bajnokságot nyert a csapattal, és most már Messi árnyéka inkább egy biztos, védelmező pontnak tűnt. Állítólag annyira akarta a barcelonai visszatérését, hogy saját zsebből 20 millió eurót betett volna a közösbe, de a transzfer végül nem jött össze, Neymar legalább még egy évig a PSG-ben marad.

És ez az év egy nagyon nehéz év lehet számára. A szurkolók utálják, a visszatérése minimum érdekes lesz, nem lenne meglepő, ha ellenségként fogadnák a párizsi ultrák. A nyári történéseket borzasztóan nehéz lesz feledtetnie, rengeteg alázatra, jó teljesítményre, na meg arra lesz szüksége, hogy egészséges maradjon, a Bajnokok Ligájában vezére legyen a PSG-ben. Meg kell mutatnia, hogy még mindig a világ egyik legjobbja, és 27 évesen nem indult el a lejtőn.

Komoly kihívásnak tűnik, de az is lehet, hogy ez egy olyan pofon, amire már nagyon régóta szüksége volt.

Végre 27 évesen szembesült azzal, hogy nem mindig az történik, amit ő szeretne, és ebből akár profitálhat is.

Mert elvileg a legjobb futballistakorban van. Ha nem lesz sérült, motivált marad, valóban meg akarja mutatni, hogy a világ egyik legjobbja, akkor pályafutása legjobb évei még előtte vannak. A PSG jól erősített a nyáron, a tavaly lyukas középpályára érkezett Gueye, Ander Herrera és Sarabia, a védelembe pedig Diallo a Dortmundtól. És persze az átigazolási hajrában Mauro Icardi, akivel még erősebb lehet elöl a PSG. Az argentin személyisége azonban okozhat problémát, nem az a tipikus jófiú, érdekes lesz, hogyan alakul a hierarchia a Neymar-Mbappé-Cavani-Icardi négyesben, ahogy az is, hogy Tuchelnek mennyire sikerül csapattá gyúrnia a sok problémás sztárt.

Neymar tehát összességében pályafutása talán legnehezebb periódusát éli, de a helyzete közel sem kilátástalan. Még mindig fiatal, a tehetsége továbbra is elvitathatatlan, az egészségén és a motivációján fog múlni, hogy milyen irányt vesz a pályafutása. És azt se felejtsük el, hogy elméletileg még a barcelonai visszatérés sem kizárt, elvileg jövő nyáron 170 millió euróért vihető, a jelenlegi piacon pedig ez az összeg egy egészséges, éles Neymartért nem megfizethetetlen.

Szerinted mi lesz Neymarral?

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Orosz milliárdok érkezhetnek a Fradihoz

További cikkeink a témában