Ma este 21 órától Münchenben játszik a magyar válogatott az Európa-bajnokság F-csoportjának utolsó fordulójában. Az előzetesen halálcsoportnak tartott négyesben az első körben címvédő portugáloktól kapott ki Marco Rossi csapata, majd ikszelt a világbajnok franciákkal. Az utolsó kör előtt még megvan az esély a továbbjutásra, de a németek elleni lesz az eddigi legnehezebb meccsünk.

Hogyan teljesített eddig a magyar válogatott?

A torna előtt reális elvárásnak nagyjából a tisztes helytállást lehetett megfogalmazni. Ezalatt pedig leginkább azt értette és várta el mindenki, hogy megalázó vereségbe ne szaladjon bele a magyar válogatott. Minden gól és főleg minden pont már ráadásnak tűnt.

Két forduló után ott tartunk, hogy ugyan – teljesen érthető módon – Portugália és Franciaország is dominált Magyarország ellen, de az Eb-győztessel 83 percig állt döntetlenre a Rossi-csapat, a világbajnok franciák ellen pedig vezetett, végül pontot szerzett. Az utolsó forduló előtt egy ponttal negyedik a válogatott a csoportban, de esélye van a továbbjutásra.

Ezt leírom még egyszer: egy francia–portugál–német csoportban az utolsó kör előtt matematikai esélye van a magyar futballválogatottnak a továbbjutásra.

A nemzetközi sajtó is a torna egyik pozitív jelenségeként, meglepetéscsapatként beszél a válogatottról, amely ugyan egyéni kvalitásokban messze elmarad az ellenfeleitől, de szervezettségben, fizikálisan és mentálisan teljesen partiban volt az első két körben. Sőt, akaratban mindenképp a franciák fölé nőtt, és Portugália ellen is – az utolsó perceket leszámítva – szenzációsan tartotta magát.

Hogyan teljesített eddig a német válogatott?

A torna előtti elemzésben azt írtam, hogy Németország a favoritok között a sötét ló. És ezt eddig be is bizonyította Joachim Löw csapata. Az első körben egy Hummels-öngóllal kikapott a világbajnok franciáktól, a második fordulóban már az elején hátrányba került a címvédő ellen, de végül fordított és viszonylag magabiztosan, 4–2-re legyőzte Portugáliát.

Az utolsó – papíron – legkönnyebb meccs előtt tehát, ha nem is kiváló, de optimális helyzetben Németország, akár még a csoportot is megnyerheti, és ha nem kap ki, akkor biztosan továbbjut a nyolcaddöntőbe.

Joachim Löw utolsó tornája a mostani, az elmúlt években több nagyobb pofonba is beleszaladt a Nationalelf (világbajnokság, spanyolok elleni hatgólos vereség, északmacedónok elleni égés), és az első két kör alapján még továbbra sem teljesen világos, hogy mit várhatunk ettől a német csapattól. Thomas Müller biztosan hiányozni fog, a hétfői edzést Gündogan, Klostermann és Hummels is kihagyta, Leon Goretzka azonban minden bizonnyal játszhat.

Miért lesz a mostani a legnehezebb a három csoportmeccs közül?

Több okból is. Azon lehet vitatkozni, hogy a négyesből melyik a legerősebb csapat, és én sem gondolom azt, hogy a német. Viszont Németországnak ma nyernie kell, és ez nagyon fontos. Persze a portugálok és a franciák is úgy mentek fel a pályára, hogy ők az esélyesek, nyerni akarnak, de egyik sem volt olyan meccs, amit muszáj megnyerni. Löwéknek a döntetlen is elég a továbbjutáshoz, de ne legyenek kétségeink, ennek a német csapatnak csak a győzelem elfogadható ma este.

Ugyanakkor, ha a másik oldalt és továbbjutást nézzük, akkor Magyarországnak csak a győzelem megfelelő eredmény. Gólt kell rúgni, nyerni kell a továbbjutáshoz. A portugálok és a franciák ellen leginkább a túlélés volt a cél, és bár most is bravúr lenne a gól- és/vagy pontszerzés, de ha csak szigorúan a továbbjutásra fókuszálunk, akkor az nem változott, hogy egy erősebb csapat ellen játszik a válogatott, az viszont igen, hogy nyerni kell.

Nyerni kell. Idegenben.

Az első két fordulóban hazai pályán, a telt házas Puskás Arénában játszott Magyarország, ami egyértelműen plusz erőt adott a játékosoknak. Közhely a hazai pályát felhozni, de ettől még igaz, igenis tényező, hogy ezúttal a németek lesznek otthon, nem Budapest, hanem München lesz a helyszín.

A csoport többi válogatottjával szembeni minőségbeli deficit miatt azt is fontos megemlíteni, hogy a Rossi-csapatnak több energiáját emésztette fel a portugálokkal meccsben lenni, majd ikszelni a franciákkal, mint Ronaldóéknak és Pogbáéknak. A magyar csapatnak abszolút a csúcson kellett pörögnie, hogy elérje ezt a két eredményt. Bő egy héten belül a harmadik – fizikális és mentális szempontból – roppant nehéz meccsét játssza, és most van szükség a legnagyobb bravúrra.

Ez azt jelenti, hogy esélytelen Magyarország a németek ellen? Nem, dehogy.

Az első két meccsen mutatott taktikai felkészültség, szervezettség és élesség mind olyan dolog, amiben bízhatunk és bíznunk is kell. Ugyanakkor a fenti tényezőket is érdemes figyelembe venni, ha az esti esélyeket nézzük.

A Németország–Magyarország meccs egyébként 21 órakor kezdődik, az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

Marco Rossi meccs előtti nyilatkozata:

Joachim Löw véleménye:

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Szoboszlai lenne a tökéletes választás a Napolinak, de túl drága