2015 után lépett először ketrecbe az MMA egyik kultikus alakja, Nick Diaz.

Diaz a hardcore MMA-rajongók körében testvérével, Nate-tel az egyik legnagyobb népszerűségnek örvend. A korábban a Strikeforce-ban és WEC-ben is bajnoki címet szerző Nick Diaz legendás karrierje során megfordult a Pride FC-ben is, később pedig a UFC bunyósa volt, a ma már legnagyobb MMA-szervezetnél vb-övért meccselhetett, de kikapott minden idők egyik legjobbjától, Georges St-Pierre-től.

Diaz legutóbb 2015 januárjában lépett ketrecbe, ezt követően több évre eltiltották, mert az Anderson Silva elleni bunyója után megbukott a doppingteszten, marihuánát fogyasztott. Az inaktivitása és doppingügye ellenére továbbra is kultikus alakja maradt az MMA-nak, az egyik legnépszerűbb ketrecharcos még napjainkban is. Köszönhetően korábbi legendás meccseinek, közönségkedvenc, feladást nem ismerő, mindig presszingelő stílusának.

Az elmúlt hónapokban többször lehetett olvasni arról, hogy Diaz visszatérne, de eközben a magánéletbeli gondjai is újra előtérbe kerültek.

Végül most hétvégén, a UFC 266-os gáláján tért vissza Nick Diaz, ellenfele egy szintén legendás ketrecharcos, a korábbi UFC-bajnok Robbie Lawler volt. Ketten korábban már találkoztak a ketrecben, 17 éve Diaz kiütéssel nyert.

Diaz a meccs előtt ESPN-nek adott interjújában elmondta, hogy soha nem szeretett bunyózni, nem szereti a meccsek előtti médiafigyelmet és kötelezettségeket, és azt sem érti, hogy miért az a Lawler az ellenfele, akit egyszer már kiütött. Szerinte egyedül a jelenlegi váltósúlyú bajnok, Kamaru Usman ellen lenne értelme meccselnie. Ilyen előjelek után jött a hír, hogy Diaz kérésére végül nem váltósúlyban, hanem középsúlyban rendezik meg a visszatérő bunyóját, minden bizonnyal azért, mert nem akart vagy nem tudott befogyni váltósúlyba.

Az előjelek tehát nem voltak a legkedvezőbbek, de Nick Diaz stílusa, viselkedése korábban is hasonló volt, a ketrecben viszont mindig hozta a látványos bunyóját, ezért a rajongók most is azt várták, hogy a régi Diazt fogják látni. Nem ez történt. Az eredetileg ötmenetes meccs első két felvonásában többször nagy adok-kapok alakult ki, Robbie Lawler irányított, talált többet, de Nick Diaznak is voltak jó megmozdulásai, még úgyis, hogy láthatóan messze elmaradt a régebb mutatott formájától. A harmadik menetben aztán Lawler leütötte ellenfelét, Diaz úgy döntött, hogy inkább a földön folytatná a meccsét – dzsúdzsucu specialista – Lawler azonban mutatta, álljon fel, folytassák állóharcban. Diaz azonban ezt már nem akarta, így a bíró beszüntette a meccset, TKO-val visszavágott a 17 évvel ezelőtti vereségéért Robbie Lawler:

A 38 éves Nick Diazból éppen az hiányzott, ami miatt imádták a szurkolók, a kivételes kondija és a szíve, amely folyamatosan vitte előre, meccseket nyert neki.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy Diaz folytatni akarja-e a karrierjét, de a nyilatkozatait, teljesítményét látva az lenne a legjobb, ha visszavonulna, mert láthatóan most is csak kényszerből tért vissza. Lawler később azt nyilatkozta, a bunyó után azt mondta Diaznak, reméli, sikerül összeszednie magát és újra megtalálja a helyét az életben, és dicsérte ellenfele keménységét.

Az MMA mellett profi bokszban is volt történés a hétvégén, új világbajnoka van a nehézsúlynak:

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hárompontos a félpályától? A válasz: Steph Curry