Az év utolsó nagy UFC-gálája volt a 269-es, és nem is kellett csalódnunk, 2021 legjobb gáláját láthattuk, rengeteg KO-val, a történelem egyik legnagyobb meglepetésével és egy alábecsült bajnok címvédésével.

A gálán összesen 14 meccs volt, ebből mindössze öt ment végig, kilencen idő előtti befejezést láthattunk. Mind a kilencre nem térünk ki, de mutatjuk a legszebbeket.

A nehézsúlyú Tai Tuivasa nem az unalmas meccseiről híres, igazi KO-gép, ehhez pedig párosul egy faszagyerek-imidzs, a győztes meccseit általában shoey-val ünnepli, vagyis a közönségtől bedobott random cipőt megtölti sörrel, majd megissza. A mostani meccse előtt húzott még egy váratlant, a bevonuló zenéje a Barbie Girl volt, ami azért nem megszokott választás egy 120 kilós ketrecharcostól, főleg, hogy még a szöveget is tudta. Tuivasa a brazil Augusto Sakai ellen meccselt, és a tőle megszokott módon egy látványos KO-val nyert a második menetben. Az ausztrál így zsinórban négy KO-győzelemnél tart, és egyre közelebb ahhoz, hogy felkerüljön a nehézsúlyú ranglista top tíz versenyzője közé.

A főkártya is egy KO-val indult. Az újgenerációs MMA egyik nagy sztárja lehet Sean O'Malley, aki a ketrecben sorra hozza a KO-kat, és a meccseinek a promózásában is kiváló, komoly rajongótábora van. Ez a rajongótábor most csak tovább nőtt, miután az első menetben kiütötte Raulian Paivát:

Kiütötték Cody Garbrandt-t is. A korábbi harmatsúlyú világbajnok karrierje mélypontján van, az előző hat meccséből ötször kikapott, négy alkalommal kiütötték. A pályafutását egy súlycsoportváltással próbálta feléleszteni, harmatsúlyból lement légsúlyba, de a bemutatkozása katasztrofálisan alakult. Az új-zélandi Kai Kara-France az első menetben KO-zta. Garbrandt ezzel közel került egy esetleges UFC-ből való kirúgáshoz.

Két világbajnoki címmeccset rendeztek a UFC 269-en, az elsőn a minden idők legjobb női MMA-harcosának tartott brazil Amanda Nunes meccselt Julianna Pena ellen. Nunes kétsúlycsoportos bajnoka a UFC-nek, az elmúlt években érinthetetlen volt, a legtöbb ellenfelét nagyon könnyen verte, és lehet, hogy most épp ez lett a veszte. Penát gyakorlatilag mindenki teljesen esélytelennek tartotta, és az első menet úgy is indult, hogy a bajnok nagyon hamar befejezi ezt a meccsét is. Pena azonban átvészelte az első támadásokat, majd mintha Nunest meglepte volna, hogy olyan ellenfele van, aki azért néha vissza is támad. A második menetre már mindketten eldobták a stratégiát, a taktikát, beleálltak egy adok-kapokba. És ezt a kihívó bírta jobban, Nunes teljesen elfáradt, Pena a földre vitte, majd egy fojtással kopogtatta.

Julianna Pena ezzel az egyébként nem túl  hosszú múltra visszatekintő női MMA legnagyobb meglepetését okozta, ő az új bajnoka a UFC női légsúlyú divíziójának.

A gála főmeccse a Charles Oliveira–Dustin Poirier könnyűsúlyú világbajnoki meccs volt. A brazil Oliveira az előző meccsén lett világbajnok, a második menetben kiütötte Michael Chandlert, miután az elsőben majdnem őt KO-zták. Zsinórban kilenc meccset nyert, számos rekord az ő nevéhez fűződik, mégsem ő volt a favorit. Poirier korábban volt a súlycsoport ideiglenes bajnoka, de a vitathatatlan bajnoki címet nem tudta megszerezni, miután Habib Nurmagomedov neki is megoldhatatlan kirakósnak bizonyult. A veresége után azonban karrierje legjobb periódusa következett, idén két alkalommal legyőzte Conor McGregort, anyagilag bebiztosította a jövőjét és kiérdemelte, hogy ismét a világbajnoki címért bunyózhasson.

Oliveira az előző években végig radar alatt volt, és ez ugyan megváltozott miután ő lett a világbajnok, de az esélyes így sem ő volt. A kiváló állóbunyós Poirier nagyon komoly háborúkat vívott meg korábban, az egyik legszívósabb, legkitartóbb versenyzője a UFC-nek, míg Oliveira karrierje korábbi szakaszában azért néhányszor csalódást keltően szerepelt – az első 18 UFC-s meccséből nyolcat elveszített.

Az utóbbi években azonban rengeteget fejlődött, korábban is dzsúdzsucu specialista volt, a közelmúltban viszont az állóharca is nagyon erős lett. Poirier ellen is kiderült ez, annak ellenére is, hogy az amerikai állóbunyóban azért jobb volt, az első menetben több komoly ütést bevitt, de a bajnok ment előre, ő irányított, a menetet azonban elveszítette. A másodikban aztán sikerült földre vinnie Poiriert, végig dominált, de nem tudta kopogtatni a kihívót. A harmadik menet elején viszont már igen,

egy hátsófojtással nyert Oliveira, első alkalommal védte meg a világbajnoki címét, Poiriernek meg másodszor sem sikerült felérnie a csúcsra.

Charles Oliveiráról korábban már írtunk bővebben:

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Ibrahimovic pezsgővel és szivarral ünnepelte a Milan bajnoki címét