Az ibériaiak bevették az ukránokat is.

A Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség és a Portugál Labdarúgó-szövetség (FPF) hivatalosan is bevonta az Ukrán Labdarúgó-szövetséget (UAF) a 2030-as labdarúgó-világbajnokság pályázatába.

„A mi ajánlatunk már nem ibériai ajánlat, hanem európai ajánlat”

– mondta Luis Rubiales, a spanyol szövetség elnöke szerdán az UEFA svájci központjában tartott sajtótájékoztatón.

„Meggyőződésem, hogy most az ajánlatunk sokkal jobb, mint korábban. A futball univerzális, és ha képes sokféleképpen megváltoztatni az emberek életét, akkor jóra is használni kell.”

Egyes lapok úgy tudják, Ukrajna a vb csoportkörét rendezné meg, az egyenes kieséses szakasz pedig Portugáliában és Spanyolországban lenne, mások azt írják, egy csoportot kaphatna. Ez még nem egyértelmű.

A három ország európai ajánlata az Egyiptom, Görögország és Szaúd-Arábia együttműködéssel, valamint Uruguay, Argentína, Paraguay és Chile közös dél-amerikai csomaggal fog versenyezni.

Az UEFA egyébként korábban kinyilvánította elkötelezettségét amellett, hogy ideje ismét Európában rendezni a világbajnokságot, különösen jó helynek tartják erre Spanyolországot és Portugáliát.

Alekszandr Ceferin elnök a múlt hónapban kijelentette, bízik abban, hogy a 2030-as labdarúgó-világbajnokságra az ibériai pályázat sikeres lesz, és azt mondta: „Úgy látom, hogy ez egy nyertes pályázat. Mindent megteszünk, hogy segítsük a pályázatot. Itt az ideje, hogy Európa rendezze a világbajnokságot. Mindkét ország rajong a futballért, érzed, érzed a futball illatát Spanyolországban és Portugáliában. Az infrastruktúra remek, és van néhány tervünk a segítségnyújtásra.

A világbajnokságot idén Katarban, 2026-ban pedig az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban rendezik.

Ez is érdekelhet:

Dánia a mezekkel tiltakozik a katari vb ellen

Az emberijog-sértéseket nem hagyják szó nélkül. A mottó: észrevétlenek akarunk maradni.

(Fotó: Buda Mendes/Getty Images)

És ezt olvastad már?
Annyira hősiesen védekezett Dánia, hogy csak egy góllal kapott ki Franciaországtól
.