Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Magyar kutatók elsőként bizonyították.

Az ELTE etológia tanszékének a Scientific Reportsban publikált legújabb kutatásából kiderült, hogy

A visszaemlékezésben és a műveletek ismételt végrehajtásában az úgynevezett epizodikus memória játszik fontos szerepet, ami az olyan múltbeli események visszaemlékezésére való képesség, amikor az alany nem tudja előre, hogy a későbbiekben szüksége lesz az adott történés felidézésre. (Ha például valaki megkérdezi, mivel telt a hétvégénk, a válaszadáshoz fel kell idéznünk az aznapi tevékenységeinket lépésről lépésre, hogy összeálljon az eseménysor.)

Embereknél az ilyen típusú memóriát az öntudattal hozzák összefüggésbe, hiszen visszaemlékezéskor az alany mentális időutazás során az elméjében újrajátssza az eseményeket, korábban átélt személyes élményeit. Az ELTE vizsgálatának eredményei pedig arra utalnak, hogy a kutyák is képesek reprezentálni és emlékezni saját cselekedeteikre. Claudia Fugazza, a tanulmány vezető kutatója szerint

A parancsszó megtanítása

Egy speciális tréning keretén belül a kutatók 10 kutyát képeztek ki arra, hogy parancsszóra ismételjék meg előző akciójukat. Például a gazda egy a kutya számára már ismert parancsszót adott ki, például kérte, hogy ugorjon egyet, majd kiadta a megismétlésre vonatkozó utasítást („Ismét!”), amire a kutyának újra ugrania kellett.

„Azzal, hogy a különböző teszthelyzetek során olyan tevékenységek ismétlésére utasítottuk a kutyákat, amelyeket eddig nem tanultak, lényegében az Emlékszel arra, hogy mit csináltál az előbb? kérdést válaszolták meg” – mondta Fugazza.

A tréning során ezt a módszert alkalmazták a kutyák számára már előzőleg ismert más akciók esetében is.

Az epizodikus memória tesztelése

Azért, hogy vizsgálhassák a kutyák saját akcióikra vonatkozó epizodikus jellegű memóriáját, a kutatók megnézték, hogy képesek-e megismételni saját cselekvéseiket olyan mindennapi helyzetekben is, amikor nem kaptak semmilyen előzetes parancsszót, így nem várták az ismétlésre való utasítást sem. A teszt során a gazda egy kanapén olvasott, úgy téve, mintha nem figyelne a kutyájára. Azonban amint a kutya olyan spontán tevékenységet végzett, ami jól körülírható (például ivott a tálkájából), a gazda rögtön kiadta az „Ismét!” vezényszót.

Egy hasonló, szintén a kutyák számára váratlan helyzetben néhány új tárgyat mutattak be nekik (egy plüss játékot, egy állatszobrocskát, egy ládát és egy játékbabát), amíg a gazdájukkal sétáltak.

„Arra számítottunk, hogy a kutyák megvizsgálják, és valamilyen cselekvést végeznek a tárgyakkal, amire később emlékeznek majd, mikor arra kérik őket, hogy ismételjék azt meg” – magyarázta az etológus és a tanulmány társszerzője Pongrácz Péter.

Az eredmény: a kutyák tudatában vannak cselekvéseiknek

„Mivel a kutyák nem várták a parancsszó elhangzását, így nem volt lehetőségük előzetesen kialakított és megerősített válaszra. Hiszen ezek a spontán cselekvések nem voltak tréningezve, így az epizodikus jellegű memóriájukra kellett, hogy támaszkodjanak” – világít rá Pogány Ákos, etológus, a tanulmány társszerzője.

Miklósi Ádám, Etológia Tanszék vezetője, a tanulmány társszerzője összegezte az új eredményeket: 

(Forrás: ELTE, fotó: #behgabifilms)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.