Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A NASA Langley kutatóintézete bemutatta a 3D-nyomtatott földönkívüli lakhelyekre kiírt pályázatuk nyertesét, melynek az volt a lényege, hogy tervezzenek olyan lakhelyeket a Marsra, melyben túl lehet élni.

A tervezett utazások egyik legnagyobb problémája, hogy a megfelelő légkör híján (nem elég sűrű és vastag) a Mars felszínét jóval nagyobb sugárzás éri, mint a Földet, és mivel a leendő telepesek előreláthatóan hónapokat töltenek majd a bolygón, szükség volt kitalálni és megtervezni olyan épületet, ami megvédi őket a:

  • DNS-re, a sejtekre káros, rákkeltő sugárzástól
  • és a hatalmas hőmérséklet-ingadozásoktól

Erre a problémakörre kínál megfelelő megoldást a NASA Langley december legvégén bemutatott tervezete, melynek a praktikum és a logika volt a központi ötlete: olyan anyagból kell építeni a bázist, ami könnyen elérhető és nagy mennyiségben van jelen a Marson, és meg is védi a telepeseket a szélsőséges marsi környezettől:

A Mars Ice Home koncepciója a bolygón megtalálható jeget használná fel a biztonságos lakhely kialakításához:

Két fő részből állna az iglu: egy belső, felfújható gumigyűrűből, és egy külső, gömb alakú falból. A kettő közti teret pedig a marsi jégből nyert vízzel töltenék meg.

A Mars Ice Home-nak több előnyös tulajdonsága is van: könnyű, egyszerűen szállítható és összeszerelhető, akár robotok által is.

A falat megtöltő jeges víz, jég remekül véd a nagy energiájú kozmikus sugárzástól, valamint ivóvízként, illetve rakéta-hajtóanyaghoz nyersanyagként is felhasználható. A gömbalak pedig arányosan nagyobb védelmet nyújt a merőlegesen fölülről érkező erős sugárzással szemben.

A tervek szerint a falak részben átlátszó, fényáteresztő anyagból készülnének, hogy azért a Mars-telepesek élete ne legyen annyira nyomasztó. A jégkunyhó belső hőmérsékletét a lakógyűrű és a jégréteg közötti térben áramoltatott gáz halmazállapotú szén-dioxid szabályozná.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.