Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Emlékszel még a New Horizosonsra? A NASA űrszondája állította újra reflektorfénybe a Plútót 2015-ben, azóta viszont megtett laza másfél milliárd kilométer, és mostanra a Naprendszer peremén, a Kuiper-övben jár.

Ez még önmagában nem lenne annyira nagy szám, hiszen a Voyager ennél sokkal messzebbre is eljutott, csakhogy a New Horizons még közel sem végzett az életével, és hamarosan megközelíti az Ultima Thule-t (avagy kevésbé hangzatos, hivatalos nevén a KBO 2014 MU69 objektumot), ami a legtávolabbi égitest, amit ember alkotta eszköz valaha megközelített. A neve is erre utal, hiszen az ultima thule azt jelenti, hogy "az ismert világon túli".

A harminc kilométeres átmérőjű égitestet mindössze 2014-ben fedezték fel a Hubble űrtávcsővel, és a csillagászok sem tudnak róla gyakorlatilag semmit azon kívül, hogy vélhetőleg milliárd évekkel ezelőtt, jóval a Földnél korábban keletkezhetett, így bármilyen információ felbecsülhetetlen értékű lehet vele kapcsolatban. A New Horizons ennek érdekében 2019. január 1-én 3500 kilométerre fogja megközelíteni az Ultimát, vagyis jóval közelebb megy hozzá, mint a Plútóhoz. A felbecsülhetetlen infókra viszont még elég sokat kell várnunk ezután, hiszen a New Horizons több mint 6,5 milliárd kilométerre jár a bolygónktól, így az általa küldött adatok csak nagyjából egy év múlva érkeznek meg a Földre.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.