Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy Hong Kong-i formatervező irodánál ugyanis közel 7 éve egy olyan módszer kifejlesztésén dolgoznak, amellyel képesek bőrszerű anyagot előállítani egyszerű almahéjból.

Az olaszországi Bolzanóban rengeteg alma terem, és éppen ezért virágzik a gyümölcsléipar. És hogy mi lesz a temérdek mennyiségű almahéjjal? Elégetik a többi hulladékanyaggal együtt. Éppen ez adta az ihletet a Hong Kong-i Life Green Ltd (Zöld Élet Kft.) tervezőinek, akik a milánói fióktelepükön elkezdték összegyűjteni a felhasználatlan almahéj-lerakatot, hogy abból olyan bőrszerű anyagot készítsenek, amely kiválóan alkalmas cipők, táskák és huzatok előállításához.

Egész pofásak, igaz?

Egyébként már olyan szintre jutottak, hogy az általuk elkészített termékeket meg sem lehet különböztetni azoktól, amelyeknek az alapanyaguk szintén nem természetes bőr. Henry Hong, a cég tervező- és gyártásvezetője a következő gondolatokat társította a projekthez:

Kézitáskákat, laptoptáskákat, női és férfi cipőket, csizmákat, pénztárcákat is készítenek almahéjból, de kanapé- és székhuzatokat is terveznek. Egyébként közel két hónapra van szükségük arra, hogy a gyümölcs héjából természetes műbőrt varázsoljanak.

Megtalálod az almahéjat a képen?

De egy fontos lépés még hiányzik, egy kifejezetten fontos lépés. Hogy összegyűljön hozzá Kickerstarteren 80 ezer dollár. Egyelőre nem áll túl jól a projekt – mindössze 11,5 ezer dollár van meg eddig, és már csak egy hét van hátra. (És ugye az oldal szabályai szerint amennyiben a kitűzött határidőig nem jön be a tervezett pénzösszeg, akkor azt visszaadják az adományozóknak.)

De attól még reméljük, hogy valami csoda folytán összejön rá a pénz, mert ők tényleg tehetnének azért, hogy egy kicsivel szebb, zöldebb és egészségesebb legyen ez a világ – s vele együtt mi is.

Íme, a projekt bemutatója:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.