Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az amerikai űrhivatal egy neutrínó-teleszkópja, az Antarktiszi Impulzív Átmeneti Antenna (Antarctic Impulsive Transient Antenna, ANITA) igencsak megmagyarázhatatlan jeleket szúrt ki az antarktiszi térségben.  

Az ANITA lényegében egy 40 kilométer magasan lebegő eszközre szerelt műszer, amely egy teljesen abszurd szögből érkező nagy energiájú részecskét érzékelt,

A részecskét igen jelentős, 0,6 és 0,56 exaelektronvolt energiával sikerült észlelni, a bibi azonban az, hogy ilyen nagy mértékű energiánál a neutrínónak a Föld részecskéivel interakcióba kellett volna lépnie, teljesen abszurd az, hogy csak így átszáguldott rajta, mint szellő a bugyogón.

Az antarktiszi IceCube Neutrínó Obszervatórium

Az is elképzelhető volt, hogy egy nagy energiájú neutrínó egyszerűen így áthasít a Földön, amennyiben a távoli világűrből érkezik, azonban ezt a lehetőséget kizárták – egy másik antarktiszi állomás, az IceCube Neutrino Observatory munkatársai ugyanis megvizsgálták az ANITA felfedezésével egy időben létrejövő adatokat, és nem találtak egyezést.

A tudósok szerint lehetséges, hogy egy egészen döbbenetes részecskefizikai újdonságra bukkantak, vagy a detektort érintő anomáliáról lehet szó. Az igazság odaát van.

Ez is érdekelhet:

(forrás: Index, Science Alert)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.