Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kell-e egy laptopba touchpadbe épített kijelző? A ZenBook Pro 14 választ ad a kérdésre.

Az Asus a júniusi Computexen elég nagyot gurított, hiszen itt mutatták be a forradalmi megoldással érkező két új laptopjukat, a ZenBook Pro 14 UX480-at és a ZenBook Pro 15 UX580-at. A nagyobb gépet futólag már volt alkalmunk megnyomkodni, most viszont a 14 colos verziót hosszabb ideig is nyüstölhettük, és a véleményünk változatlan: a screenpad az egyik legjobb dolog, ami a laptopokkal az elmúlt években történt.

Na de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a ZenBook Pro 14 közel sem csak a forradalmi touchpad miatt méltó a figyelemre. Itt van például rögtön a laptop megjelenése, ami még az Asus ultrabookjaihoz szokott szemnek is tartogat újdonságokat: a korábban tesztelt ZenBook S-hez hasonlóan a Pro 14 is Ergolift kialakítást kapott, vagyis a gépet felnyitva a billentyűzet enyhén megemelkedik a kijelző felé. Ez nem csak azért hasznos, mert sokkal kényelmesebbé válik általa a gépelés, de a hangszóróknak a laptop aljára való "száműzésével" az eddiginél is letisztultabb lett a dizájn. Ahogy a ZenBook S-nél már megállapítottuk, a rendhagyó elhelyezés semmit sem ront a Harman Kardon hangszórók teljesítményén, amelyek tiszta, telt és meglehetősen erős hangzást biztosítanak.

A letisztult dizájnt a a billentyűzet tetején végigfutó aranyszínű csík dobja fel, bár sok optikai tuningra nem igazán volt szükség, hiszen a Zenbook Pro 14 enélkül is igencsak szemet gyönyörködtető: a 14 colos kijelző kerete annyira vékony, hogy szinte nincs is, de szerencsére más gyártókkal ellentétben az Asusnak így is sikerült megoldania, hogy a kamera elférjen a keret tetején.

Nem lehet panaszunk a csatlakozók számára sem, hiszen a rendkívül vékony, mindössze 18 milliméter vastag gépben két USB, egy HDMI és egy microUSB-portot is találunk, ami mellé még egy Micro SD kártyaolvasó is odafért. A kijelzőre visszatérve: a Full HD felbontású kijelző egészen briliáns képet vetít a szemünk elé (nem véletlenül van rajta a "Pantone Valdiated" matrica), telt, élénk színekkel és kiváló betekintési szöggel, emellett az Asus EyeCare technológiával képes 30%-kal csökkenteni a kék fény kibocsátását, amiért a szemed igencsak hálás lesz, pláne, ha sötétben használod a gépet.

Ahogy említettük, a ZenBook Pro 14 kategóriáját tekintve egy igazi ultrabook, amit magyarul nyugodtan fordíthatnánk erőgépnek: a legújabb Intel Core i5 és i7 procikkal, 12 vagy 16 GB RAM-mal, Nvidia GeForce GTX 1050 Max-Q videokártyával és akár 1 TB SSD-vel érező géppel egy tisztességes gamer-laptopot kapunk a pénzünkért, ami persze a Call of Dutyzáson kívül olyan számításigényes feladatokra is bátran használható, mint a fotó-és videószerkesztés, 3D-s modellezés stb.

Na és akkor térjünk rá a screenpadre, amit definiálhatnánk úgy is, mint az Asus válaszát a MacBook touchbarjára, bár annál egy fokkal komolyabb változtatásnak tűnik. Az Asus ugyanis felismerte, hogy a hagyományos touchpadet ma már sokkal sokoldalúbban is ki lehet használni, mint hogy csak az egeret váltsuk ki vele, így egy teljes értékű, 5,5 colos, Full HD felbontású kijelzőt ágyazott a billentyűzet alá.

Mintha lenne egy laptopba ágyazott okostelefonunk, ami folyamatosan alkalmazkodik ahhoz, amit éppen a laptoppal csinálunk. Egy gombnyomással behozhatjuk rá a zenelejátszót, a naptárat, a számológépet vagy akár a Spotifyt is, megnézhetjük rajta az e-mailjeinket, az Extension display módot bekapcsolva pedig a touchscreen tényleg egy tejes értékű második képernyővé válik, így bármit átrakhatunk a nagy monitorról a kicsire. Így arra is lehetőségünk nyílik, hogy a nagy képernyőn olvassunk valamit, a kicsin pedig jegyzeteljünk, vagy - ahogy a ZenBook Pro 15-nél már említettük - Youtube-videókat is nézhetünk rajta.

A touchscreen emellett számtalan alkalmazással képes együttműködni, így például ha megnyitjuk a szövegszerkesztőt, a kis kijelzőn automatikusan megjelennek a leghasznosabb ikonok, Youtube-videóknál az irányítópanel, Adobe Readerben pedig lehetőségünk nyílik rá, hogy a pdf dokumentumokat aláírjuk a kisebb kijelzőn. A támogatott programok száma folyamatosan bővül, de az biztos, hogy a touchscreen már a jelenlegi felhozatallal is mindenki számára hasznos kiegészítés, és nagyon csodálkoznánk rajta, ha más gyártók nem csapnának le erre az ötletre.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.