Kell-e egy laptopba touchpadbe épített kijelző? A ZenBook Pro 14 választ ad a kérdésre.

Az Asus a júniusi Computexen elég nagyot gurított, hiszen itt mutatták be a forradalmi megoldással érkező két új laptopjukat, a ZenBook Pro 14 UX480-at és a ZenBook Pro 15 UX580-at. A nagyobb gépet futólag már volt alkalmunk megnyomkodni, most viszont a 14 colos verziót hosszabb ideig is nyüstölhettük, és a véleményünk változatlan: a screenpad az egyik legjobb dolog, ami a laptopokkal az elmúlt években történt.

Na de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a ZenBook Pro 14 közel sem csak a forradalmi touchpad miatt méltó a figyelemre. Itt van például rögtön a laptop megjelenése, ami még az Asus ultrabookjaihoz szokott szemnek is tartogat újdonságokat: a korábban tesztelt ZenBook S-hez hasonlóan a Pro 14 is Ergolift kialakítást kapott, vagyis a gépet felnyitva a billentyűzet enyhén megemelkedik a kijelző felé. Ez nem csak azért hasznos, mert sokkal kényelmesebbé válik általa a gépelés, de a hangszóróknak a laptop aljára való "száműzésével" az eddiginél is letisztultabb lett a dizájn. Ahogy a ZenBook S-nél már megállapítottuk, a rendhagyó elhelyezés semmit sem ront a Harman Kardon hangszórók teljesítményén, amelyek tiszta, telt és meglehetősen erős hangzást biztosítanak.

A letisztult dizájnt a a billentyűzet tetején végigfutó aranyszínű csík dobja fel, bár sok optikai tuningra nem igazán volt szükség, hiszen a Zenbook Pro 14 enélkül is igencsak szemet gyönyörködtető: a 14 colos kijelző kerete annyira vékony, hogy szinte nincs is, de szerencsére más gyártókkal ellentétben az Asusnak így is sikerült megoldania, hogy a kamera elférjen a keret tetején.

Nem lehet panaszunk a csatlakozók számára sem, hiszen a rendkívül vékony, mindössze 18 milliméter vastag gépben két USB, egy HDMI és egy microUSB-portot is találunk, ami mellé még egy Micro SD kártyaolvasó is odafért. A kijelzőre visszatérve: a Full HD felbontású kijelző egészen briliáns képet vetít a szemünk elé (nem véletlenül van rajta a "Pantone Valdiated" matrica), telt, élénk színekkel és kiváló betekintési szöggel, emellett az Asus EyeCare technológiával képes 30%-kal csökkenteni a kék fény kibocsátását, amiért a szemed igencsak hálás lesz, pláne, ha sötétben használod a gépet.

Ahogy említettük, a ZenBook Pro 14 kategóriáját tekintve egy igazi ultrabook, amit magyarul nyugodtan fordíthatnánk erőgépnek: a legújabb Intel Core i5 és i7 procikkal, 12 vagy 16 GB RAM-mal, Nvidia GeForce GTX 1050 Max-Q videokártyával és akár 1 TB SSD-vel érező géppel egy tisztességes gamer-laptopot kapunk a pénzünkért, ami persze a Call of Dutyzáson kívül olyan számításigényes feladatokra is bátran használható, mint a fotó-és videószerkesztés, 3D-s modellezés stb.

Na és akkor térjünk rá a screenpadre, amit definiálhatnánk úgy is, mint az Asus válaszát a MacBook touchbarjára, bár annál egy fokkal komolyabb változtatásnak tűnik. Az Asus ugyanis felismerte, hogy a hagyományos touchpadet ma már sokkal sokoldalúbban is ki lehet használni, mint hogy csak az egeret váltsuk ki vele, így egy teljes értékű, 5,5 colos, Full HD felbontású kijelzőt ágyazott a billentyűzet alá.

Mintha lenne egy laptopba ágyazott okostelefonunk, ami folyamatosan alkalmazkodik ahhoz, amit éppen a laptoppal csinálunk. Egy gombnyomással behozhatjuk rá a zenelejátszót, a naptárat, a számológépet vagy akár a Spotifyt is, megnézhetjük rajta az e-mailjeinket, az Extension display módot bekapcsolva pedig a touchscreen tényleg egy tejes értékű második képernyővé válik, így bármit átrakhatunk a nagy monitorról a kicsire. Így arra is lehetőségünk nyílik, hogy a nagy képernyőn olvassunk valamit, a kicsin pedig jegyzeteljünk, vagy - ahogy a ZenBook Pro 15-nél már említettük - Youtube-videókat is nézhetünk rajta.

A touchscreen emellett számtalan alkalmazással képes együttműködni, így például ha megnyitjuk a szövegszerkesztőt, a kis kijelzőn automatikusan megjelennek a leghasznosabb ikonok, Youtube-videóknál az irányítópanel, Adobe Readerben pedig lehetőségünk nyílik rá, hogy a pdf dokumentumokat aláírjuk a kisebb kijelzőn. A támogatott programok száma folyamatosan bővül, de az biztos, hogy a touchscreen már a jelenlegi felhozatallal is mindenki számára hasznos kiegészítés, és nagyon csodálkoznánk rajta, ha más gyártók nem csapnának le erre az ötletre.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon