Hallottál már a Conplan 8888-ról? Ha még nem, akkor most szólunk, hogy ez az amerikai kormány által zombijárvány esetére kidolgozott terv fedőneve, és nagyon is jó okuk volt rá, hogy elkészítsék.

Az amerikai Védelmi Minisztérium tavaly hozta nyilvánosságra a tanulmányt, ami a legkülönfélébb zombijárványok esetére tartalmaz részletes forgatókönyveket, és vészjóslóan rögtön azzal indít, hogy

Hogy miért hoztak nyilvánosságra egy katonai dokumentumot? Mert minden jel dacára az amerikai kormány egyáltalán nem számít egy zombiapokalipszis kitörésére, a tervet pedig azért készítették el, mert remekül lehet vele modellezni valós krízishelyzeteket anélkül, hogy valaki (mondjuk egy másik ország) véletlenül túlságosan komolyan venné.

A Conplan 888 ennek megfelelően egy elég összetett tanulmány, ami a zombifajtákat kapásból nyolc csoportba sorolja a biológiai fegyverként létrehozott zombiktól kezdve a vegetáriánus zombikon keresztül (amelyek az emberre nem, de az élelmiszerre annál inkább veszélyesek), egészen a csirekzombiig. Utóbbiról annyit érdemes tudni, hogy az egyetlen zombifajta, ami valóban létezik (ők mondják, nem mi), és az egyetlen zombifajta, ami egyáltalán nem veszélyes az emberre.

A terv a részletes védekező és támadó hadműveletek mellett kitér a fertőzés környezeti hatásaira és jogi oldalára is, és olyan érdekes javaslatokat is tesz, mint hogy a zombijárvány elleni konkrét stratégiák kidolgozásában érdemes lehet a popkultúrát (könyvek, filmek) segítségül hívni. Erre azért lenne szükség, mert egy zombijárvány kitörésekor a tudósoknak nagyjából nulla információjuk lenne a járvány jellegéről, a különböző fikciós művek viszont adhatnak valamilyen kiindulópontot.

Mivel valódi zombijárvány mindeddig még nem tört ki, ennek megfelelően a terv konkrét stratégiát nem is fogalmaz meg, hanem helyette olyan általános rendelkezéseket tartalmaz, ami alapján már könnyedén kidolgozható a konkrét haditerv.

  • Mivel a zombik tulajdonképpen egy emberi testet "szállnak meg", így víz vagy élelem nélkül legfeljebb 30-40 nap alatt elpusztulnak, tehát legalább ennyi időre elegendő élelmet és ivóvizet érdemes felhalmozni.
  • Közlekedésre a legbiztonságosabbak a vízi útvonalak, de itt is oda kell figyelni rá, hogy a folyó elég széles legyen, és a hidak is potenciális veszélyforrást jelenthetnek.
  • A zombiapokalipszis kitörése után kórházba menni kifejezetten veszélyes, ugyanis a fertőzöttek nagy része is itt keres majd segítséget, vagyis a kórházak potenciális gócpontokká válhatnak.
  • Kerüljük a rendőrségeket és egyéb fegyveres testületek épületeit is, ezeket ugyanis az emberek minden bizonnyal megrohamozzák a fegyverekért.
  • Egy zombiapokalipszis után az energiaellátás minden bizonnyal összeomlik, ugyanis az ilyen létesítmények hangja és fényei odavonzzák a zombikat, vagyis érdemes ezt is házilag megoldani. A tervezet ennek elkerülése érdekében egyébként azt javasolja, hogy az ilyen rendszerek karbantartását távirányítású robotokkal kéne megoldani.

Könnyen előfordulhat azonban, hogy még ezeknek a javaslatoknak a betartása is kevés lesz a túléléshez, ugyanis a Conplan 8888 arra is felhívja a figyelmet, hogy egy zombijárvány növelheti a nemzetközi fegyveres konfliktusok, a terrortámadások, a politikai és gazdasági összeomlás és a polgárháború esélyét is, így lehetséges, hogy végül nem is a zombik végeznének velünk, hanem a nyomukban érkező ember-ember elleni háború, esetleg az éhínség.

(Forrás: Ibtimes)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon