A kínai cég néhány napja egy amerikai bíróságon beperelte az amerikai kormányt, és nem is kellett sokat várni az USA válaszára.

A Wall Street Journal információi szerint ugyanis az Egyesült Államok németországi nagykövete, Richard A. Grenell nemrég levelet írt a német gazdasági miniszternek, aminek a lényege az volt, hogy ha a Huawei vagy más kínai cég részt vesz a német 5G-s hálózat kiépítésében, akkor az USA kénytelen lesz korlátozni a Németországgal megosztott hírszerzési információkat. Ez nyilvánvalóan érzékenyen érintené a német titkosszolgálatokat a terrorizmus elleni küzdelemben.

Ennek ellenére nincs jele annak, hogy Németország fontolóra vette volna a Huawei kizárását az 5G-s hálózat kiépítéséből, ami persze még nem jelenti azt, hogy ők fogják nyerni a jövő héten induló közbeszerzési pályázatot. A kizárásnak nem is lenne sok értelme, hiszen az USA mindeddig nem igyekezett konkrét bizonyítékokat bemutatni arra vonatkozólag, hogy miért tartják a Huawei-t nemzetbiztonsági kockázatnak, ám a kínai cég által a múlt héten benyújtott kereset után úgy tűnik, ezt előbb-utóbb kénytelenek lesznek megtenni, már ha egyáltalán van ilyen jellegű információ a birtokukban.

Bár konkrét bizonyíték eddig nem látott napvilágot a Huawei-jel szemben, a helyzet azért közel sem egyértelmű. A CNBC például néhány napja arról írt, hogy hiába állítja a Huawei, hogy soha nem adnának át információkat a kínai kormánynak, választási lehetőségük nem nagyon van, hiszen egy 2017-es törvény kötelezi őket, hogy információt adjanak át a kínai hatóságoknak, ha ilyen utasítást kapnak.

(Fotó: VistaCraft/Flickr)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon