Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Bell V-280 Valorra nagy feladat vár, hiszen a jövőben egyszerre válthatja le az amerikai hadsereg két legismertebb helikopterét, a Black Hawkot és az Apache-ot.

Ettől persze most még nagyon messze vagyunk, hiszen a futurisztikus gépnek egyelőre csak a prototípusa készült el, amivel éppen csak megkezdték az első teszteket.

A többfunkciós helikopter megörökölte a részben szintén a Bell által fejlesztett V-22 Osprey billenőrotorjait (a különbség, hogy a Valornál a motorok nem mozognak a légcsavarokkal együtt), így szintén képes helyből fel- és leszállni, a levegőben viszont jóval nagyobb sebességre képes, mint egy normál helikopter, miközben teherbírásban és hatótávban is felülmúlja a légierő jelenlegi gépeit.

Számokkal kifejezve ez annyit jelent, hogy miközben az AH-64 Apache maximális sebessége 293 km/h, az UH-60 Black Hawk maximális felszállósúlya pedig 10,6 tonna, addig a V-280 Valor elméleti maximális sebessége elérheti az 520 km/h-t, a maximális felszállósúlya a 14 tonnát, és hatótávja is majdnem kétszerese az említett két helikopterének.

A Bell jelenleg a Lockheed Martinnal közösen fejleszti az új helikoptert, akik elsősorban a gép technikai megoldásaiért (elektronika, szenzorok, fegyverzet) felelnek. Ha a V-280 Valort rendszeresíti az USAF, az jókora fegyvertény lehet a Bellnek, akik korábban olyan legendás helikoptereket adtak az amerikai légierőnek, mint a Cobra, a Kiowa és valószínűleg minden idők legismertebb katonai helikoptere, a Huey (avagy UH-1 Iroquois).

A fent látható kép egyébként nagyjból az első lesifotó, amin már teljes pompájában látható az új helikopter (és erős kétségeink vannak afelől, hogy a fotós nem tilosban járt, amikor készítette), de korábban már kiadtak egy elég látványos animációt is, amin látható, hogy nagyjából mire lesz képes az új vas:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.