Nem szabad ilyen amatőr hibát elkövetni egy 3 milliárd fontos hadihajónál
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha még emlékszünk, három éve avatták fel a HMS Queen Elizabeth nevű repülőgép-hordozót, minden idők legnagyobb hadihajóját, amelyet a Brit Királyi Haditengerészetnek valaha legyártottak. A hadihajó méretei tekintélyt parancsolóak: tömege 65 ezer tonna, 280 méter hosszú és 70 méter széles – azaz elfér rajta nagyjából három focipálya.

A tervek szerint 2020-ban fog szolgálatba állni, a több mint 3 milliárd fontba kerülő monstrum egy 1600 fős legénységet, valamint 40 repülőgépet tud szállásolni és szállítani.

Elizabeth, a brit hadiflotta egyik legértékesebb gyöngyszeme

Nos, így már, hogy kicsit képben vagy „Elizabethszel”, hadd áruljunk el róla egy titkot, amely cseppet sem fogja őt jobb színben feltüntetni. Miután a repülőgép-hordozó hétfőn elhagyta a skóciai Fife városában található Rosyth haditengerészeti hajógyár dokkját – ott szerelték össze ugyanis az alkatrészeit –, és próbaútra indult, felkerült néhány fotó a hajóról a világhálóra. Az egyik a fedélzetéről is. És mint kiderült,

Igen, Windows XP. Ez nem is azért óriási baklövés, mert „ablakos” operációs rendszerre bízni egy ilyen értékes és fontos szörnyt olyan, mint a részeges, léha szomszédra a gyermekdajkálást, hanem főként azért, mert 2017-et írunk, kérem.

Bizony, ott a képernyőn befigyel valami

Az XP értékesítését pedig a Microsoft 2008-ban leállította – akkor kezdték a hajó építését –, a támogatását pedig végleg megszüntette 2014 áprilisában, a repülőgép-hordozót pedig csak júliusban avatták fel, és csak a héten tette meg az első próbaútját.

Nem mintha egy 3 milliárd fontba kerülő gigászi hadihajó esetében ezt ne volna szükségszerű már akkor meglépni, ha mondjuk napokról lenne szó, de így, hogy már 3 éve megszűnt az XP támogatása, az egész kicsit az értelmezhetetlen kategóriába esik.

Az XP-t a jól sikerült Windowsok közt tartjuk számon, de az idő eljárt fölötte

A probléma súlya pedig kezd óriási méreteket ölteni akkor, amikor belegondolunk abba, hogy: pár hete minden idők egyik legnagyobb kibertámadása söpört végig a világon, és közel 100 országot érintett,

Sőt, egyes repülőgépjáratokat is leállítottak biztonsági kockázatok miatt. Hadd jegyezzük meg, hogy a brit kórházak számítógépein is döntő többségében Windows XP fut, a WannaCry zsarolóvírus pedig az elavult, támogatás nélküli rendszereken – amelyre biztonsági frissítést sem lehet ugyebár eszközölni – úgy szaladt át, mint forró kés a vajon. Hadd jegyezzük gyorsan meg, hogy a múlt héten a brit parlament levelezőrendszere is az eddigi legnagyobb kibertámadást szenvedte el, szóval úgy fest, a hekkerek komolyan utaznak a szigetországiakra, ők pedig előszeretettel állnak a szerszám rossz oldalára.

A WannaCry minden idők egyik legnagyobb internetes támadását okozta

De nem, a britek nem tanultak ennyiből. Nekik mindez nem volt elég „wow”. És ha még hozzácsapjuk az egészhez azt, hogy a britek atom-tengeralattjáróin – amelyek a termonukleáris robbanófejjel felszerelt Trident rakéták szunyókálnak –, még mindig Windows XP fut, akkor rájövünk arra, hogy

Mert feltételezzük, csak van ott valaki, aki konyít az egészhez, vagy felfogja a vezetői szintre emelt nemtörődömség és inkompetencia brutális kombójának az esetleges következményeit. Azt, hogy mekkora biztonsági kockázatot jelent egy ilyen amatőr hiba egy ilyen hatalmas és értékes projekt esetében, főként egy ilyen kibertámadásoktól, valamint diplomáciai és háborús konfliktusoktól hemzsegő félév után.

(forrás: Popular Mechanics, The Verge, The Guardian)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.