Hajlítható óriástévé, kiterjesztett valóság-kontaktlencse, baktériumgyilkos mobilkijelző – ezek voltak az idei CES legizgalmasabb szórakoztató elektronikai eszközei.

A legszebb okosóra – Pebble Steel Smartwatch

Az egyik legsikeresebb okosóra már nem csak okos, de szép is. A Pebble Steel Smartwatch majdnem ugyanazt tudja, mint az elődje (kicsit több memóriával és karcálló üveggel), a hordható eszközök forradalmában játszott szerepét mégis nehéz lenne elvitatni, hiszen ez az első okosóra, amihez nem kell hosszú ujjú pulcsit felvennünk, ha kimegyünk vele az utcára. Ár: 249 dollár (kb. 55 ezer forint) Még több infó itt.

3D-nyomtató elérhető áron – Makerbot Replicator Mini

Bár a 3D-nyomtatás elterjedésére valószínűleg még éveket kell várni, egyre inkább körvonalazódik, hogy az új technológia már nem sokáig marad a kiváltságosok játékszere. A Makerbot legújabb nyomtatója ugyan nem a kategória csúcsa, de 1375 dolláros árával rendkívül sokat tesz azért, hogy a 3D-nyomtatás örömei egyre több ember számára átélhetőek legyenek. Ár: 1375 dollár (kb. 300 ezer forint) Még több infó itt.

Samsung hajlítható tévé

Az idei CES egyik nagy slágere a hajlított kijelzős 4K tévék, a Samsung viszont elébe ment a trendnek egy olyan prototípussal, amely nem csak nagy, nem csak 4K, nem csak ívelt képernyős, de hajlítható is. A dél-koreai gyártó a telefonoknál is az élen jár a hajlított kijelzős technológiában, a 85 colos hajlítható tévé pedig azt jelzi: ezt a pozíciójukat a televíziók terén sem szeretnék elveszíteni.

Kiterjesztett valóság a szemedben – Innovega iOptik

Akinek a Google Glass túlságosan 2013, annak itt van a hordható kütyük következő lépcsőfoka: a kiterjesztettvalóság-kontaktlencse. A szemüveg viselését sajnos az Innovega iOptikkal sem ússzuk meg, ugyanis az új technológia egy speciális, projektorokkal felszerelt szemüveg segítségével vetíti ki full HD-ben a telefonunk tartalmát a kontaktlencsékre. Az iOptik egyelőre egy mobil nagyságú vezérlővel irányítható, de a várhatóan 2015-ben megjelenő felhasználói változat már mozgásérzékelőket és audiofunkciót is tartalmazni fog, valamint érintéssel is irányítható lesz, így teljes értékű riválisa lehet a Google szemüvegének. Még több infó itt.

Kinectgyilkos kontroller – PrioVR

A PrioVR mozgásérzékelős irányító elsőre leginkább a Wii kontrollerére hasonlít, de a nyolc szenzorral működő kütyü állítólag még a Kinect mozgásérzékelős rendszerénél is sokkal kifinomultabb és pontosabb. Könnyen lehet, hogy a jelenleg csak prototípusként létező kontroller néhány év múlva ugyanúgy elhanyagolhatatlan része lesz a verekedős játékoknak és FPS-eknek, mint ma a kormány a szimulátoroknak, és egy virtuális szemüveggel kombinálva verhetetlen párost alkothatnak. Még több infó itt.

Jobb, mint a valóság – Oculus Rift Crystal Cove

A videojátékokat hamarosan alapjaiban megváltoztató virtuális szemüveg második fejlesztői verziójában végre bemutatkozott a régóta várt full HD panel, valamint a teljes mozgásérzékelős rendszer, és a fordulásnál tapasztalható elmosódást (motion blur) is sikerült kiküszöbölni, így állítólag már nem okoz mozgásbetegséget. A Gizmodo helyszíni tudósítója szerint ha egyszer felveszed, soha többé nem akarod majd levenni. Mi hiszünk neki.

Az elektromos autók réme – Toyota FCV Concept

A Toyota FCV tanulmányautója az első valóban használható hidrogénhajtású jármű lehet, amely a gyártó állítása szerint csaknem ötszáz kilométert tud megtenni egy feltöltéssel. Környezetkímélő, gyorsan tölthető és mondjuk, hogy jobban néz ki, mint a Prius – jól hangzik? Akkor van egy jó hírünk, ugyanis a Toyota szerint 2015-től már árulni is fogják a kocsit. Még több infó itt.

Vízálló csúcsmobil kicsiben – Sony Xperia Z1 Compact

A Sony Xperia Z kistestvére szinte jobb, mint az eredeti: a teljesítményben nincs különbség, viszont a Sony Xperiák közül elsőként ebben találhatunk IPS kijelzőt, amelynek színei sokkal szebbek, mint a többi Xperiában található TFT panelnek. A 4,3 colos kijelző pedig még előny is lehet azoknak, akiknek az Xperia Z ötcolos kijelzője túl sok volt. Még több infó itt.

A férfi kedvenc játékszere – Parrot MiniDrone

Nem sokat kell magyarázni, hogy mi a jó egy mini robotrepülőben, ugye? A Parrot Minidrone nem sokkal több egyszerű játékszernél, de a félautomata, tabletről vagy okostelefonról irányítható drón már ránézésre is kitűnő szórakozásnak tűnik. Még több infó itt.

Kiterjesztett valóság másképp – Epson Moverio BT–200

A Google Glassen túli élet egyik fontos képviselője az Epson, amely már jó ideje gyártja a Moverio kiterjesztettvalóság-szemüveget, de a CES-en bemutatott BT–200 nagyjából az első olyan modell, ami valóban használhatónak tűnik. A mozgásérzékelő szenzorokkal felszerelt kütyü nem annyira a Google okosszemüvegének ellenfele, hiszen a japán gyártó elsősorban a játékokat és a 3D filmeket célozta meg a szemüveggel, de az első tesztelők szerint a BT–200 az orvostudományban futhat be igazán nagy karriert. Ár: 700 dollár (kb. 150 ezer forint) Még több infó itt.

A BMW robotautója driftelni is tud

A BMW célja, hogy az évtized végére teljesen automatikusan közlekedő autókat gyártson, a CES-en bemutatott, önmagától driftelő 2-es kupét látva pedig úgy tűnik, elég jól haladnak a projekttel. A kocsiban bemutatkozó Automata Vezetéssegítő Rendszer emberi beavatkozás nélkül tud gyorsítani, fékezni és kormányozni, valamint sávváltásra is képes, és mindezt nem hétköznapi körülmények között is képes végrehajtani.

A játékos PC-k reneszánsza – Valve Steam Machines

A Valve nagyon szeretné újra helyzetbe hozni a PC-ket a játékkonzolokkal szemben, így a CES-re rögtön tizenhárom különböző Steam Machine-t vittek ki, amelyek között az újgenerációs konzolok szintjét hozó ötszáz dolláros géptől a hatezer dolláros szörnyetegig mindenféle konfigurációt megtalálhatunk. A Valve az első akadályt simán vette, hiszen sikerült jó néhány gyártót a zászlajuk alá csődíteniük, akik a CES-en bemutatott új gépeiket már a SteamOS operációs rendszerrel fogják árulni, de hogy a nagyszabású kezdeményezés bejön-e, az még csak ezután fog kiderülni. Még több infó itt.

Hatalmas táblagép a Samsungtól – Samsung Galaxy Note Pro 12.2

A Samsung hatalmas, 12,2 colos tabletje igazi erőgép, amelynek LTE-s változatában egy Snapdragon 800-as chipsetet találunk, négymagos, 2,3 GHz-es órajelen pörgő procikkal, 3 GB RAM-mal és 2560x1600 pixeles Super Clear LCD kijelzővel. A táblagépből nem hiányozhat a Samsung tabletek sajátossága, az S Pen érintőtoll sem, a képernyő megjelenése pedig az új, Magazine UX kezelőfelületnek köszönhetően kifejezetten újságszerű lett. Még több infó itt.

Versenytechnika Stingraybe zárva – Corvette Performance Data Recorder

A Corvette egészen új szintre emeli a versenyzés élményét a Stingrayben bemutatkozó új telemetriai rendszerrel, amely a GPS és a mikrofon mellett egy szélvédőre szerelhető kamerát is tartalmaz, így azonnal visszanézhetjük a legjobb körünket a kocsink központi kijelzőjén, vagy a Cosworth Toolbox program segítségével kielemezhetjük, hol tudnánk még néhány tizedmásodpercet faragni a köridőnkből egy kicsit rövidebb féktávval.

Kijelző, amely óvja az egészségedet – Corning Gorilla Glass Antimicrobial

Szeretünk veszélyesen élni, ezért eddig sem izgultuk magunkat hülyére a telefonunk kijelzőjét borító baktériumhordák miatt, a Corning által bemutatott Gorilla Glass 3-mal szerelt mobilok elterjedése után viszont erre már nem is lesz okunk, hiszen az ezüstionnal kezelt kijelző állítólag a baktériumok 99,9%-át elpusztítja. Még több infó itt.

Fordított billentyűzet a telefonodhoz – Trewgrip mobile Qwerty

Sokan sokféle ötlettel álltak már elő, hogyan lehetne kiváltani az érintőképernyőkön való körülményes gépelést, de egyik próbálkozás sem volt annyira látványos, mint a Trewgrip fordított billentyűzete. A táblagépekre és telefonokra rögzíthető eszköznek a hátulján vannak a billentyűk, látszólag teljesen kusza, de valójában nagyon is logikus elrendezésben, amihez a gyártó szerint 10–15 óra alatt teljesen hozzá lehet szokni. Érdekes ötlet, de mérete és magas ára miatt nekünk mégis felejtős. Ár: 250–350 dollár (55–75 ezer forint) Még több infó itt.

192 magos mobilprocesszor – Tegra K1

Az Nvidia 192 grafikus magú processzora a játékkonzolok szintjét hozza el a mobilok és tabletek világába, és a legújabb Unreal Engine 4 motorral is megbirkózik. Még több infó itt..

Párhuzamos parkolás? Nem para! – Bosch Automata Parkolás Asszisztens

2015-től nem lesz többé olyan, hogy rád parkolnak, meg olyan sem, hogy te parkolsz rá másra, de kiszállni már nem tudsz. Az itthon főleg a háztartási eszközeiről ismert Bosch automata parkolási rendszere magától beparkol a megfelelő helyre, te pedig kényelmesen, akár az autó mellett állva nézheted végig a manővert, mindenféle idegeskedés nélkül. Még több infó itt.

Az óra, amely elaltat – Withings Aura

Nem szeretjük az ébresztőórákat, így nagy várakozásokkal tekintettünk a Withings Aura altató órájára, amely az elalvás mellett állítólag az ébredést is egészen más kontextusba helyezi. A hőmérővel, lámpával és hangszóróval felszerelt eszköz monitorozza a szoba hőmérsékletét, a fényerőt és a zajszintet, valamint az alvó pulzusát, légzését és a mozgásait is, ezek alapján pedig színekből és hangokból létrehoz egy olyan személyre szabott programot, amely segít elaludni, reggel pedig a lehető legfinomabban ébreszt. Még több infó itt.

A legújabb videojátékok a mobilodon – Playstation Now

A Sony felhőszolgáltatása nem újdonság, hiszen a Sony által felvásárolt Gaika már 2008 óta létezik, ám a funkció integrálásával a japánok teljesen lebontják a különböző eszközeik közötti korlátokat. Telefonon vagy tableten küldheted a legmenőbb PS 3-gémeket (akár olyan bestsellereket is, mint a nemrég megjelent The Last of Us), újra végigtolhatod a kedvenc játékaidat a Playstation 4-en, vagy akár Bravia tévéken is. A tesztüzem jövő hónapban kezdődik, izgatottan várjuk. Még több infó itt.

És ezt olvastad már?
Itt a legjobb közösségi oldal: csak napi egyetlen képet enged megosztani