Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tudod, melyik szakmával lehet ma Magyarországon a legjobban keresni? Ha az informatikára tippeltél, akkor telibe találtad, havi bruttó 383 ezer forintot. Mi erről sajnos már lemaradtunk, de a gyerekeid még simán hülyére kereshetik magukat egy magyar kezdeményezésnek köszönhetően.

A probléma, hogy amikor egy társasági eseményen szóba kerülnek az "if-else struktúrák", netán a szubrutin vagy a loopok, akkor mi általában ilyen fejet szoktunk vágni.

Igen, ez a "soha nem fogsz bruttó 383 ezer forintot keresni"-fej. A fent említett kifejezések ugyanis az informatikában legalább annyira alapvetésnek számítanak, mint mondjuk a szolfézsban a violin kulcs vagy matekban a gyökvonás, azzal a különbséggel, hogy a szubrutin ismerete nélkül lazán le lehet érettségizni. Márpedig ha a szubrutin ismerete nélkül fejezed be az iskolát, akkor nem valószínű, hogy valaha is informatikus lesz belőled.

A Codie nevű magyar projekt ennek a lehetetlen helyzetnek a felszámolására tesz egy határozott lépést, egy olyan robottal, ami játékos formában ismerteti meg a gyerekekkel a programozás alapjait.

Az ötletgazdák, Holló András és Lipecz Ádám jó érzékkel ismerték fel, hogy egy hét-nyolc éves srác nem nagyon fogja a szívébe zárni az informatikát, ha leültetik a C++ elé, így inkább a másik oldalról közelítették meg a dolgot: a Codie célja nem az, hogy a gyerek egy robottal tanuljon meg programozni, hanem hogy jól szórakozzon, és közben még a programozás alapjairól is megtudjon ezt-azt.

 

A robot egy saját fejlesztésű grafikus programnyelvet használ, amit okostelefonon lehet programozni, és bár ránézésre pofonegyszerűnek látszik, valójában ugyanazokat a fent említett "if-else struktúrákat" és szubrutinokat használja, amelyek a komoly programnyelvek alapját is képezik. Ráadásul - ahogy ők fogalmaznak - a robot "együtt nő a gyerekkel", vagyis ahogy a leendő kis Bill Gates egyre többet tud meg a programozásról, a Codie úgy állítja egyre nehezebb és összetettebb feladatok elé.

Ritkán találkozunk olyan magyar kezdeményezéssel, ami ennyire ötletes (talán ha a robot egy kis Terminátor lenne... de ne legyünk telhetetlenek), viszont ahhoz, hogy sikeres is legyen, a te segítségedre is szükség lesz. A többféle szenzorral is felszerelt, teljesen kézzel készített robotok gyártása nem tartozik a filléres mulatságok közé, így a készítők egy hamarosan induló közösségi finanszírozási kampánnyal szeretnék összegyűjteni a Codie gyártásához szükséges alaptőkét.

Amit most azonnal megtehetsz, és egy filléredbe sem fog kerülni, hogy a honlapjukon feliratkozol a hírlevélre, vagy lájkolod a Facebook-oldalukat, így látják, hogy érdeklődsz a dolog iránt, arról pedig, hogy szeretnéd-e akár jelképes, akár nagyobb összeggel támogatni őket, ráérsz később is dönteni. Szerintünk mondjuk megéri, mert ha a kampány sikeres lesz, akkor a tervek szerint akár már nyáron a kezedben tarthatod a saját robotodat.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.