A próba során egy labrador fel is hívta a gazdáját, és megmutatta neki a játékait.

A DogPhone működési elve az, hogy ha a kutya felkap egy labdát, egy beépített gyorsulásmérő elindít egy laptopot, amely videóhívást kezdeményez gazdája eszközére. A Glasgow Egyetem kutatója, Ilyena Hirskyj-Douglas találta fel a finnországi, Aaltói Egyetemen dolgozó kollégáival együtt, egy Zack nevű labrador segítségével. Hirskyj-Douglas megmutatta Zacknek a működését, majd tizenhat napra odaadta neki. Néhány véletlen hívás mellett a labrador felhasználta az eszközt arra, hogy kapcsolatba lépjen gazdájával, és megmutassa neki a játékait.

Gazdája – maga a kutató – a videóhívást fogadva megmutatta kutyájának az irodáját, egy éttermet és egy utcai mutatványost, amivel sikerült a laptop képernyője elé csalni Zacket.

Hirskyj-Douglas szerint nem lehet biztosan tudni, hogy a kutya tudatában volt-e a labda megmozgatása és a videókapcsolat létrejötte közti ok-okozati összefüggésnek, de tény, hogy több alkalommal is határozott érdeklődést tanúsított a képernyőn látottak iránt, és ugyanúgy viselkedett, mint a fizikai együttlétlétek alkalmával.

A kutatók remélik, hogy a még további tesztelésre váró DogPhone segíthet csökkenteni az egyedüllét okozta szorongást az úgynevezett pandémiakutyáknál, akik a koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárások idején hozzászoktak az állandó emberi jelenléthez.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Techxplore.com, MTI)

És ezt olvastad már?
A Honor 50-et a Honor-rajongók biztosan szeretni fogják, még ennyiért is