Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Európai Űrügynökség tervei szerint húsz év múlva már igazi sci-fibe illő kép fogadja majd a Holdra érkező turistákat: egy valóságos holdváros, ami akár a Nemzetközi Űrállomást is kiválthatná.

Az egyelőre csak látványterveken létező bázis elsődleges feladata persze nem a (nagyon gazdag) űrturisták fogadása lenne, hanem a tudományos kutatás és az égitest nyersanyagkészletének a kiaknázása - az ESA tervei szerint magát a holdbázist is ezekből az anyagokból építenék fel, 3D-s nyomtatással.

A legnagyobb probléma nem is a tervek kivitelezése lenne, hiszen az valójában csak pénzkérdés, hanem az alkalmazkodás a Hold közel sem turistacsalogató klímájához: a kozmikus sugárzás és a rendkívül szélsőséges hőmérséklet (ami plusz 123 és mínusz 153 Celsius fok közötti skálán mozog) súlyosan károsíthatja a huzamosabb ideig a Holdon tartózkodó emberek egészségét, így először is erre kell valamilyen megoldást találni.

Johann-Dietrich Wörner, az ESA igazgatója szerint az említett problémák miatt is a holdbázis felállítására a Hold sötét oldala, egész pontosan a déli sark lenne ideális, ahol valamennyire védve lennének a kozmikus sugárzástól, és akár még vizet is találhatnának.

Szép tervek, de mi azért kicsit szkeptikusak vagyunk, hiszen miközben az elmúlt években már szinte az összes létező űrügynökség megtervezte a saját holdkolóniáját (a NASA többször is), a szomorú valóság az, hogy 1972 óta még csak ember sem járt a Holdon, márpedig ez elkerülhetetlen lenne, ha valaki holdbázist szeretne oda építeni.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.