A Southamptoni Egyetem hallgatói építették meg a Super Lazarust, amely harmincegy másodpercig tudott egyhuzamban repülni. Ez pedig nagy szó, ugyanis a repülőszerkezetet egy kerékpárral hajtották meg.

A brit hallgatók már évek óta ügyködnek ezen a projekten:

egy olyan repülőgépet akartak megalkotni, amit emberi erő hajt meg, és a levegőben maradásához nincs szükség egyéb hajtóműre.

Jelenetek a repülőgép megépítéséből:

A különleges repülőgéppel a Formula Flight nevű versenyt is megnyerte már a csapat – a versenyen csakis emberi meghajtású repülőszerkezetek mérettethetnek meg. A Lazarus MK1 XPS-lapból, szénszálból és balsafából készült, szárnyfesztávolsága 24 méter, tömege 51 kilogramm volt;

az újabb változat, a Super Lazarus szárnyfesztávolsága nem változott, viszont sokkal könnyebb lett: már csak 38 kilogrammot nyomott.

Az emlékezetes repülés az idei Icarus Cupon:

Ezek is érdekelhetnek:

Úgy sétálsz, mintha futnál a mesterséges intelligenciás cipőben

A cipőre húzható „holdjáróval” 11 km/órával sétálhatsz, az MI pedig tíz lépésen belül megtanulja a járási stílusodat. De mi van, ha váratlanul felpattannál egy buszra?

Eszelősen nézne ki, ha a Nemzetközi Űrállomás a légkörben repülne

Félelmetes volna, ha a Nemzetközi Űrállomás olyan közel lenne hozzánk, mint a repülők: pillanatok alatt átszállna New York felett, alig látnánk belőle valamit, de az elég para lenne.

(Forrás: Interesting Engineering, HVG)

És ezt olvastad már?
Magyar startupokat is várnak Bécsben
További cikkeink a témában