Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hasznos kisokos a Milyen jelszókat ne használjunk című kézikönyvhöz. Bár sok újdonságot nem fog tartalmazni, már maga az is meglepő, hogy néhány brutálszar atomgyenge jelszónak mintha bérelt helye lenne a listán.

A SplashData az elmúlt évekhez hasonlóan ismét előrukkolt a leggyengébb jelszavakkal. A népszerűség persze általában a siker egyik értékmérője, de nem a jelszavak esetében. Merthogy a lista összeállítása során 5 millió olyan jelszót használtak fel, amelyet valahogy kiszivárogtattak.

Hiába annyi hír hekkertámadásokról, ellopott adathalmazokról, feltört fiókokról, a listát továbbra is az 123456 vezeti, majd követi a password – mintha egyesek sosem tanulnának a hibái(n)kból. De a dobogó harmadik fokáról a qwerty leszorult, és az 12345678 vette át a helyét. A huszonötös listán van még admin, login, starwars, hello és football is. Nagyon kreatív jelszavak, ugye.

Forrás: SplashData

Arra egyébként sok jó javaslat van, hogy miként alkossunk erős jelszavakat – amelyeket közben meg is tudunk jegyezni –, de amit mindenképp érdemes szem előtt tartanunk, hogy álljanak változatos karakterekből, azaz legyen benne szám, kis- és nagybetű, illetve különleges karakter is, és az sem árt, ha legalább 12 karakterből áll.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.