Spoiler: A feltaláló feleségéhez van köze.

Több mint 50 évvel ezelőtt John Shepherd-Barron brit feltaláló a fürdőkádban ülve megálmodott egy olyan automatát, ami csoki helyett készpénzt tud kiadni.

„Belém hasított a gondolat, hogy kellene valami, amivel a világon bárhol hozzájuthatok a saját pénzemhez. A csokoládéautomata ugrott be, és az, hogy csokoládét készpénzzel helyettesítem.”

John Shepherd-Barron meg is alkotott egy olyan elektromechanikus berendezést, ami lehetővé teszi a kártyabirtokosnak, hogy bankszámlájáról pénzt vegyen fel (és/vagy más szolgáltatásokat vegyen igénybe, mint egyenleglekérdezés, készpénz befizetés, stb.), vagyis a bankautomatát, vagy világszerte ismert nevén: az ATM-et (Automated Teller MachineATM).

A világon elsőként Reg Varney brit komikus vett fel készpénzt egy bankautomatából 1967. június 27-én, egészen pontosan a brit Barclays Bankjában beüzemelt ATM-ből jutott hozzá a pénzéhez.

Shepherd-Barron már az ötlet kipattanásakor felismerte, hogy a biztonságos készpénzfelvételhez szükség lenne valamiféle felhasználói azonosításra, ezért eleinte egy hat számjegyből álló titkos kóddal próbálkozott, ám végül a négyjegyű PIN-kód vált standarddá – ráadásul nemcsak a bankkártya-hozzáférés esetében, hanem más, különféle személyes jellegű szolgáltatások védelme, mint például a mobiltelefon-használat (korlátozása) esetében is.

De miért éppen négy számjegyből áll a PIN-kód?

Megdöbbentően egyszerű oka van. Shepherd-Barron a hadseregben használt hatszámjegyű azonosítószámát vette alapul, ám felesége, Caroline memóriája miatt csak négy lett:

„A konyhaasztalnál ültünk, amikor azt mondta, hogy csak négy számot tud megjegyezni, így miatta a négyszámjegyű vált standarddá a világban.”

Bár Caroline feledékenysége milliók életét tette kényelmesebbé, de némi biztonsági problémának azért kitette a felhasználókat. Ugyanis míg hat számjegy esetén egymillió lPIN-kód-kombináció lehetséges, addig négynél csak 10 000, ez pedig lényeges különbség.

(Forrás: CNBC, BBC, Wikipédia, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Tudtad, hogy a Vénuszon tovább tart egy nap, mint egy év?

Bajban lennénk, ha naptárt kellene készíteni a Vénuszhoz, ugyanis esetében egy kisebb anomáliával van dolgunk.

Ez a világ legelső fotója, amelyen egy ember szerepel

1838-ban készült, azt viszont nem tudni, hogy kit ábrázol.

Tudod, mi az Egyesült Államok hivatalos nyelve?

Pedig valószínűleg az angolt mondanád, de ki kell hogy ábrándítsunk.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Elfelejtették kiengedni a Malév-gép futóművét, 243 km/óra sebességgel szálltak le hasra

További cikkeink a témában