Belegondolni is szörnyű, hogy miket tudhat rólad a Facebook, nem? Akkor ne gondolkozz, hanem csekkold le gyorsan ezen az oldalon.

Kevesen tudják, de ha a Facebookon a Beállításoknál rámész a Hirdetésekre, majd ott a "Hirdetések a beállított típusaim alapján" mellett a módosítás gombra kattintasz, és végül legalul "A hirdetéstípusok beállításainak megnyitása" gombra, akkor egy egészen varázslatos világ nyílik meg előtted, ahol kategóriákba sorolva minden ott van, amit a Facebook számon tart rólad.

Hogy ezeket honnan szedi, az általában magától értetődő: oldalak, amiket lájkoltál, hirdetések, amikre kattintottál, de azért bele lehet futni meredekebb dolgokba is: az például teljesen érthető, hogy a Facebook rólam úgy tudja, hogy bírom Neil Gaimant, hiszen belájkoltam, az már sokkal kevésbé világos, miért gondolja úgy, hogy kedvelem Albrecht Dürer reneszánsz festőt.

Ha a kurzorral az egyes témák felé mész, akkor egyébként egy rövid magyarázatot is kapsz, hogy miért került az a kategória az érdeklődési körödbe, és ha valamelyik nem tetszik, akkor a kis X-ikonra kattintva törölheted is az adott érdeklődési kört. Vagy akár be is zárhatod az egész boltot, ha a Beállítások->Hirdetéseknél a "Webhely- és alkalmazáshasználaton alapuló hirdetések" mellett a Módosítás gombra kattintva kilövöd, hogy a Facebook felhasználhassa a rólad gyűjtött adatokat. Emellett a Digitális Hirdetési Szövetség oldalán is érdemes letiltani, hogy a Facebook ezeket használhassa.

Azt azért jó, ha tudod, hogy ez a Facebookot nem fogja megakadályozni abban, hogy adatokat gyűjtsön rólad, csak annyit érsz el vele, hogy mostantól a hirdetések, amiket az arcodba tolnak, nem lesznek az ízlésed szerint targetálva. Ha teljesen el akarsz tűnni a közösségi oldal elől, akkor viszont kénytelen leszel inkognitó módban netezni, vagy elbúcsúzni a Facebooktól.

És ezt olvastad már?
Bizalomgerjesztőnek tűnik a Google okosórája, és a róla érkezett infó is