Viszonylag kevés embernek adatik meg az élmény, hogy szabadon lebegjen az űrben, és ha minket kérdezel, a Gravitáció óta nem is nagyon szeretnénk ilyesmit átélni, de hát mire van nekünk egy bazinagy űrtávcsövünk, ha nem arra, hogy megmutassa nekünk, milyen lehet, amikor csak te vagy meg az űr.

Az alábbi "fulldome" planetárium klipben például azt élhetjük át, milyen érzés lehet kényelmesen odalebegni az RS Puppis változócsillaghoz, amelynek egyik ritka különlegessége, hogy a pulzálása úgynevezett visszfényt hoz létre a csillagot körbevevő ködben (a kék fényeket érdemes figyelni). Még egy jó tanács: ezt a videót szigorúan teljes képernyőn és HD felbontásban érdemes nézni.

Loading player...

Bár a síri csend kétségkívül pontosan visszaadja, amivel hasonló helyzetben a valóságban találkoznál, szerintünk hang nélkül valahogy mégsem az igazi, ezért csináltunk egy végtelenített Coubot is azoknak, akiknek nincs semmi dolguk így hétfő délelőtt.

Az űrügynökség egyébként több videót is kiadott, ezen itt például az Éta Carinae-köd látható, amelynek különlegessége, hogy Magyarországról még távcsővel sem figyelhető meg, kizárólag a déli féltekéről látszik. Ez pedig itt az Abell 2218 galaxishalmaz, az eddig felfedezett legtávolabbi galaxis.

Az ESA nagyon jófej volt, mert a Hubble oldalán egy halom nagy felbontású képet is letölthetővé tettek (ezek itt, itt és itt érhetők el), sőt, ha van egy 4K-s monitorod, akkor a videókat akár UHD-felbontásban is letöltheted innen. Mondjuk ha van egy 4K-s monitorod, akkor a NASA Androméda-galaxisról készített hihetetlen videóját sem hagynánk ki a helyedben.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon