Felfoghatatlan képet készített a Tejútrendszerről az Európai Űrügynökség

A játék neve: próbáld magadat nem teljesen jelentéktelennek érezni. Három, kettő, egy...

Az ESA ugyanis hosszú évek munkája után elkészítette az eddigi legrészletesebb, 1,7 milliárd csillagot tartamlamzó térképet a galaxisunkról. Íme:

Jó, mi? Na akkor most töltsd le innen az 54 megabájtos, 8000x4000 pixeles képet, kezdj el belenagyítani, és közben lehetőleg ne legyen semmilyen éles szúró-vágó eszköz, gyorsan ható méreg, szakadék a közeledben.

Ha fejben sikerült kihordanod, hogy az a szemcsésedésnek tűnő dolog a képen valójában mind csillagok, akkor itt az emelt szint: gondolj bele, hogy ez csak az univerzumban található százmilliárdnyi galaxis közül az egyiknek az elhanyagolhatóan kis töredéke (a teljes Tejútrendszer a számítások szerint nagyjából 100-400 milliárd csillagból áll).

Talán nem kell mondanunk, hogy a Gaia-projekt által közzétett adatok felbecsülhetetlen fontosságúak lehetnek, hiszen az ESA nem látványosságból alkotta meg a galaxisunk térképét, hanem elképesztő mennyiségű adatot zúdítottak rá az asztrofizikusokra a csillagok pályájáról, felszíni hőmérsékletéről, sebességéről, amit minimum évekbe telik majd feldolgozni.

Ráadásként itt egy kép, amit a Naprendszerben keringő 14 ezer objektumról készítettek, különböző színekkel jelölve a fényességüket:

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon