Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bár a gízai piramisok már évszázadok óta foglalkoztatják a kutatókat, a csaknem ötezer éves sírhelyek még mindig tudnak meglepetéssel szolgálni az emberiség számára: egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálata most feltárta, hogy a Kheopsz-piramisban van egy hatalmas, eddig fel nem fedezett üreg.

Mivel a kutatók részecskedetektorral találták meg az üreget, így egyelőre ők is óvatosan fogalmaznak, hiszen nem biztos, hogy az üreg egy eddig fel nem tárt kamra, az is lehet, hogy egyszerűen egy üres térről, vagy az építkezéshez használt üregről van szó. Amit biztosan lehet tudni, hogy az üreg közvetlenül a nagy galéria felett helyezkedik el, és legalább harminc méter hosszú.

Arra, hogy kiderüljön, mi van belül, lehet, hogy még jó ideig várni kell, hiszen az ókori világ hét csodájának egyetlen, még ma is álló építményébe nem lehet csak úgy belefúrni. A kutatók mindenesetre már felvették a kapcsolatot Jean-Babtiste Mouret-val, aki éppen ehhez hasonló problémák megoldásán dolgozik egy olyan miniatűr drón kifejlesztésével, amit egy egészen vékony nyíláson keresztül is be lehet küldeni a külvilágtól elzárt terekbe.

(Nyitókép: AFP)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.