Ez lehet az egyetlen esélyed a túlélésre!

Az OpenAI nevű cég múlt héten tette közzé a legújabb eredményeit. A vállalat CLIP névre hallgató neurális hálózata lehetővé teszi a számítógépek számára, hogy felismerjék a körülöttük lévő világot.

Ezek az hálózatok ideghálóként működnek, amiknek köszönhetően teljesen új szintre emelhetők a gép tanulási folyamatok. A CLIP egészen pontosan objektumok azonosítására összpontosít. A múlt héten publikált kutatás szerint a multimodális rendszer nagyjából úgy működik, mint a biológiai idegrendszere, magyarán a gépek olyan módszerrel lehetnek képesek felismerni és azonosítani tárgyakat, mint ahogy mi emberek az agyunk segítségével.

A CLIP az elvont fogalmak klasztereire válaszol, amelyek közös téma köré épülnek, vagyis a számítógép a rendszer segítségével képes elvonatkoztatni és a begyűjtött adatokat laza szemantikai halmaz alapján értelmezni.

Az OpenAI szerint ez a tanulási módszer lehetővé teszi nekünk, emberek számára, hogy átverjük a rendszert. Ezt egy látványos ábrával mutatták be.

A képen az látható, hogy a mesterséges intelligencia gond nélkül felismerte az almát akkor, amikor nem zavarta meg semmilyen egyéb körülmény. A második fotón látható iPod felirat viszont teljesen megtévesztette az AI-t.

Az arányokból az is kiderül, hogy amikor a számítógép egy feliratot is kapott, akkor sokkal biztosabb lett abban, hogy egy iPod látható a képen, mint amikor egy felirat nélküli almát sikeresen almaként azonosított.

Az, hogy a gép képes elvont fogalmakat is értelmezni nagyban befolyásolja a végeredményt. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy terminátort meg lehet majd téveszteni azzal, ha ráírjuk a homlokunkra, hogy robotok vagyunk, de egy próbát mindenképp megér majd.

Gizmodo; kiemelt kép: OpenAI

Ez is érdekelhet:

Egy OLED-kijelzős laptop, amibe majdhogynem lehetetlen belekötni

Az Asus ZenBook Flip 13 OLED megváltás azoknak, akik szeretik a könnyű, pici laptopokat, amik olyan kijelzővel érkeznek, hogy az ember nem tudja levenni róla a szemét.

Toronto ostrom alatt: rettegésben tartják a mosómedvék az embereket

Maradjunk, annyiban, hogy nem csak a mosómedvék a hibásak.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Mi történik, ha egy 1000 Celsius-fokon izzó vasgolyót teszel egy ananászra? Meglepődsz

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés