Félmillió forintba kerül és a Porsche tervezte, mi az? Nem, nem egy leselejtezett 911-es, hanem a Huawei Mate 9 prémium modellje, amit nemrég mi is a kezünkbe foghattunk, hogy megnézzük, mitől olyan különleges.

Mivel alapvetően a Mate 9 felpimpelt változatáról van szó, így hatalmas meglepetések nyilván nem értek minket - azt már eddig is tudtuk, hogy a Huawei csúcstelefonja szinte verhetetlen, ugyanakkor az is kiderült, hogy azért nem arról van szó, hogy a Huawei egy csinos Porsche-felirattal és némileg átfazonírozott külsővel akar legombolni az emberekről 450 ezer forintot. Össze is szedtünk öt dolgot, amivel a Porsche-telónak sikerült meglepetést okoznia nekünk.

1. A Porsche tervezte

Igen, tudjuk, hogy már mondtuk, de az azért még minket is meglepett, milyen aprólékos munkát végeztek a Porsche mérnökei: ahogy kinyitod az (átlagos okostelefonokhoz képest rendkívül igényes) dobozt, rögtön úgy érzed, mintha éppen egy vadiúj 911-esben feszítenél, ugyanis a doboznak pont olyan illata van, mint egy új Porschénak.

Ami a dizájnt illeti, könnyű lenne ráfogni a Mate 9-re, hogy egy Galaxy S7-koppintás, de kicsit közelebbről megvizsgálva a telefont, ez azért nem teljesen így van. A telefon szélei ugyan itt is íveltek, ugyanakkor maga a kijelző gyakorlatilag egyáltalán nem hajlított, ami jót tesz a telefon kezelhetőségének. A Home-gomb is csak az elhelyezkedésében mutat hasonlóságokat az S7-tel, ugyanis a Porsche-telefonban nem fizikai, hanem érintésérzékeny gomb van, ami több szempontból is igen előnyös.

2. Ujjlenyomat-olvasó

Egyrészt, mert így nem kell külön lenyomnod az ujjlenyomat-olvasót a bejelentkezéshez, másrészt, mert az előlapi gomb nem csak ujjlenyomat-olvasóként funkcionál, de

kiváltja a telefon alján taláható összes navigációs gombot.

Rövid tapi: vissza, hosszú tapi: főoldal, oldalra húzva az ujjunkat pedig a futó alkalmazásokat érhetjük el. Ez a megoldás olyan szinten addiktív, hogy néhány perc után már eszünkbe sem jutott, hogy ezt lehet máshogy is csinálni, és nagyon reméljük, hogy a jövőben egyre több gyártó veszi majd át ezt a technikát, ahelyett, hogy teljes gőzzel próbálnák eltüntetni az ujjlenyomat-olvasót a telefon elejéről.

3. Teljesítmény

A Huawei Mate 9 a Kirin 960 procival és a 4 GB RAM-mal jelenleg az egyik legélesebb kés a fiókban, amihez a Porsche Design telóba további 2 GB RAM-ot kapunk. Hogy ez mennyit jelent a gyakorlatban, azt nem tudnánk megmondani, hiszen a remek optimalizációnak köszönhetően a sima Mate 9 is fürgébbnek tűnt, mint a hasonló teljesítményű versenytársai, de az biztos, hogy ebben a tekintetben a Huawei telefonját jelenleg legfeljebb az iPhone tudja megszorongatni.

4. Kijelző

Talán ez a legnagyobb különbség a sima Mate 9-hez képest, hiszen amíg abban egy 5,9 colos, full HD felbontású IPS kijelző van, a Porsche Design-teló egy 5,5 colos, QHD felbontású (2560x1440 pixeles) AMOLED kijelzőt kapott. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a Porsche-telefon kijelzője legalább annyira szép, mint egy valódi Porsche, és külön öröm lehet a technológiára fogékonyabbaknak, hogy ennek köszönhetően a Porsche Design teló kompatibilis a Google virtuálisvalóság-szemüvegével, a Daydream-mel is (ez a sima Mate 9-ről szintén nem mondható el).

5. Magyarországon is kapható

Ezt pedig annyira nem lehetett előre látni, hogy a telefon novemberi bemutatóján még a Huawei regionális igazgatója is határozottan állította, hogy Magyarországra ez a modell nem jut el - és lám, mégis itt van. Igaz, összesen száz példány van belőle, de ez is több, mint a semmi.

És ezt olvastad már?
Itt ellenőrizheted, hogy érintett vagy-e az OpenSubtitles több millió felhasználóját érintő adatszivárogtatásban