A Hyperloop One holnap kezdi el tesztelni a nevadai sivatagban a Hyperloopot, amellyel a tervek szerint akár az 1200 km/h-s sebesség sem elérhetetlen.

Az Elon Musk által megálmodott "vonat" egyelőre közel sem fog ennyivel menni: a Las Vegas mellett felépített tesztpályán az első teszteket szabad ég alatt végzik, így "csak" nagyjából 480 km/h-s sebességre számítanak. A Hyperloop One tervei szerint ugyanakkor még az idén elkészül a Hyperloop egyik legfontosabb eleme, vagyis az alacsony nyomású cső is, amiben a vonatok futnak, amiben a tesztjármű már elérheti a tervezett, 1000 km/h feletti sebességet is.

A Hyperloop One-t nem szabad összekeverni a Hyperloop Transportation Technologies-szal (HTT), akik szintén azon igyekeznek, hogy ők építhessék fel először Elon Musk szupervonatát. A két cég a lehetőségekhez mérten eléggé különbözően gondolkodik a megvalósításról, hiszen amíg a HTT a mai szupervonatoknál elterjedt maglev-hajtásra esküszik, a Hyperloop One egy eddig nem részletezett elektromágneses hajtást használ.

Szintén elég nagy különbség, hogy a HTT rögtön Budapestre is elhozná a szupervonatot, ugyanis az első valódi Hyperloop-vonalat a tervek szerint Bécs, Pozsony és Budapest között építenék fel.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában