Így néz ki négyszázmilliárd forint, amit a NASA hamarosan kilő a Napba

Soha nem volt még olyan ambiciózus terv a Nap kutatására, mint a Parker napszonda, amin az amerikai űrhivatal mérnökei már az utolsó simításokat végzik, hogy augusztusban végre elindulhasson hétéves útjára.

Sajna a slusszpoént már lelőttük, vagyis hogy a szonda dolga végeztével, 2025-ben bele fog zuhanni a Napba (rajta azoknak az embereknek a neveivel, akik befizették a nevüket az útra), ám mielőtt ez megtörténne, az űreszköz huszonnégyszer fogja megkerülni a Napot, felbecsülhetetlen információkat szolgáltatva a csillagászoknak.

Utolsó simítások

A 1,5 milliárd dollárba, vagyis négyszázmilliárd forintba kerülő projekt célja a Nap légkörének a tanulmányozása, azon belül is elsősorban a napkorona hőmérsékletének és a napszélnek a vizsgálata. Ehhez a Parker-szondának olyan közel kell jutnia az Naphoz, amilyen közel csak lehet, a legközelebbi ponton kevesebb mint hétmillió kilométerre lesz az égitesttől.

Bár ez még mindig a Föld és a Hold átlagos távolságának a tizennyolcszorosa, de a szonda így is pillanatok alatt megsemmisülne az irtózatos, akár 1400 Celsius-fokos hőmérséklettől, így a szakemberek az egyik utolsó lépésként most olyan különleges hővédőpajzzsal szerelték fel a szondát, ami (a NASA reményei szerint) képes lesz megvédeni a hőtől.

Ha minket kérdezel, az űrszonda a hővédőpajzzsal a tetején leginkább egy hatalmas turmixgépre emlékeztet, de a NASA-nál nyilván nem az volt az elsődleges szempont, hogy menőn nézzen ki.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon