1945. július 26-án az amerikai hadsereg vezetői az új-mexikói Jornada del Muerto sivatagban gyűltek össze, hogy olyat lássanak, mint előttük még senki: a világ első atomrobbantását.

A második világháborús fegyverkezési versenyre jellemző, hogy a kísérleti robbantásra alig három héttel a hirosimai atombomba ledobása előtt került sor. A Trinity (amit maga a Manhattan terv vezetője, J. Robert Oppenheimer nevezett el) valamivel nagyobb volt, mint a Hirosimára ledobott Little Boy, de a 22 kilotonnás ereje jócskán elmaradt a később kifejlesztett több tíz vagy száz megatonnás bombákétól.

A hatás így is letaglózó volt: a maghasadás következtében felszabaduló energia megolvasztotta a sivatagi homokot, ami zöld színű üveggé változott, a robbanás erejét pedig - ami 12 kilométer magas gombafelhőt hagyott maga után - száz kilométerre is érezni lehetett.

Az Atomcentral restaurálta a 74 éves felvételt, amit immár Full HD minőségben feltöltöttek a Youtube-ra, így most te is átélheted, milyen lehetett mindezt élőben végignézni.

(Fotó: Wikimedia Commons)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon