Ismeretlen világra bukkanhatunk az Antarktisz alatt
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A világ egyik legnagyobb jéghegyéhez, az Antarktiszról 2017-ben leszakadt A68 jégtömbhöz indul tudományos expedíció a héten.

Az 5800 négyzetkilométeres tábla letörése a Larsen-selfjégről – a selfjég a partról a tengerbe nyúló jégtömeg –, valamint annak elsodródása szabaddá tette a legalább 120 ezer éve jégpáncél alatt rejtőző tengerfeneket. A német tudósok vezette expedíció azt akarja megvizsgálni, milyen az élővilága az elsodródott jéghegy alatti területnek.

Ha azonban sikerül megérkezniük, rengeteg új fajt fedezhetnek fel - mondta el a BBC-nek Huw Griffiths, brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) munkatársa.

A Polarstern biológusai azt remélik, férgek, tengericsillagok, tengeri uborkák és rákok új fajait fedezik fel

„Elég régóta tanulmányozzuk a Dél-sarkvidéket, ám még a jól feltártnak tartott területekről is kiderül, hogy a tengerfenéken talált élőlények nagyjából egytizede új a tudomány számára. Úgy gondolom, olyan vidéken, ahol soha senki nem járt eddig, még több új fajra bukkannak” – magyarázta.

A Polarstern biológusai azt remélik, férgek, tengericsillagok, tengeri uborkák és rákok új fajait fedezik fel. Az idő azonban fogy, mert ahogy a jéghegy északabbra sodródik, a Weddell-tenger más élőlényei is ellephetik a szabaddá vált tengerfeneket, vagyis nem sokáig marad érintetlen az ökoszisztéma. A Polarstern tudósai az élővilágon kívül a Larsen-selfjeget is tanulmányozzák, fúrásmintákat vesznek belőle, valamint feltérképezik a tengerfeneket.

Közben egy másik expedíció is elindult a Déli-sarkra:

(forrás: BBC, MTI, The Guardian)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.