2018 kétségtelenül a légitaxik éve, az elmúlt néhány hónap alapján pedig a kérdés már nem az, hogy lesznek-e "repülő autók", hanem hogy ki szakítja át elsőként a célszalagot. Bár a versenyben már olyan cégek is érdekeltek, mint az Airbus, a Bell vagy az Uber, úgy tűnik, senki sem áll annyira jól, mint a Larry Page által alapított Kitty Hawk, akik hamarosan meg is kezdik a légitaxijuk tesztüzemét Új-Zélandon.

A Kitty Hawk Cora hasonló elképzelést követ, mint a Vahana Alpha One, vagyis egy pilóta nélküli, teljesen önműködő eszközt kell elképzelni, ami a szárnyain elhelyezett 12 rotor segítségével helyből képes fel- és leszállni, és elsősorban kisebb utak megtételére alkalmas: a Kitty Hawk szerint a repülő száz kilométeres hatótávolságú és 180 km/h-s sebességre képes, vagyis arra tökéletesen alkalmas lehet, hogy reggelente ilyennel járj be a munkahelyedre.

A Cora repülését három fedélzeti számítógép irányítja, amelyek egymástól függetlenül is képesek működni, vagyis a gép akkor is üzemképes marad, ha az egyik elszáll. A fokozott biztonság érdekében a légitaxit emellett egy hatalmas ejtőernyővel is ellátták, ami üzemzavar esetén képes egyben letenni az egész vasat.

És ezt olvastad már?
Hogyan tartsuk szemmel az otthonunkat hatékonyan távoli felügyelettel?