Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

És ehhez nem kellett elmenniük a Marsra, de még a Holdra sem.

A rekordot egy Progressz teherszállító-űrhajó döntötte meg, aminek mindössze három órára és negyven percre volt szüksége ahhoz, hogy elérje a Nemzetközi Űrállomást.

NASA on Twitter

ARRIVAL! Traveling about 250 miles over the Tasman Sea between Australia and New Zealand, the unpiloted Russian Progress 70 cargo ship docked to the @Space_Station at 9:31pm ET. Watch: https://t.co/mzKW5uDsTi https://t.co/HfB51po4cM

Nem kis teljesítmény, hiszen a Szojuzzal indított űrhajóknak eddig általában két napba, de minimum hat órába telt, mire csatlakozni tudtak az ISS-ez, viszont az új double loop technikával (a név arra utal, hogy az űrhajó csak kétszer kerüli meg a Földet a csatlakozás előtt) az oroszoknak ezt az időt sikerült jelentősen lecsökkenteniük.

Hogy ez sikerüljön, ahhoz nem kevés számolgatásra és precizitásra volt szükség, hiszen a rakétát egy nagyon szűk időintervallumban kell elindítani, ráadásul az ISS-nek is pontosan a bajonkuri űrközpont vonalában kellett elrepülnie, amihez a Nemzetközi Űrállomásnak már hetek óta kellett apróbb pályamódosításokat végeznie.

(Nyitókép: Wikipedia)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.