Egy nemzetközi kutatócsoport elektronmikroszkóppal rögzítette valós időben a folyamatot, amint az emberi hajszálnál ezerszer kisebb gyémánt nanotűk a gumihoz hasonlóan elhajlanak és megnyúlnak, majd visszatérnek eredeti formájukba.

Mintegy két év után sikerült felfedezniük azt, hogy a néhány száz nanométer átmérőjű, keskeny gyémánttűk 9 százalékkal képesek elhajolni, nyújtózni anélkül, hogy eltörnének.

A szabad szemmel jól látható gyémántkő rugalmassága egy százaléknál is kisebb, hasonlóan más kemény, rideg anyagokhoz, és ha megkísérlik hajlítani őket, akkor eltörnek. Csakhogy a gyémánttűket egy különleges folyamat révén, az úgynevezett kémiai gőzfázisú leválasztásban (CVD) növesztették, végső alakját pedig maratással alkották meg.

„Olyan meglepőek voltak az eredmények, hogy meg kellett ismételnünk a kísérleteket más körülmények között, hogy bizonyosak legyünk. Elvégeztük a mintadarabok részletes számítógépes szimulációját is, és hajlékonysági kísérleteket végeztünk, hogy megmérjük és meghatározzuk, milyen nagy lehet az a nyújtási stressz és terhelés, amelynek a gyémánt nanotűk képesek ellenállni anélkül, hogy eltörnének” – magyarázta Szubra Szuresz, a Szingapúri Nemzeti Egyetem professzora.

Ezzel bebizonyosodott, hogy ami lehetetlennek tűnik a hagyományos makro- és mikroszkopikus méretekben, az a nanovilágban megvalósítható,

amikor a teljes mintadarab csak néhány tucat vagy néhány száz atomból áll, és ahol nagy a térfogatarány. A felfedezés többek között utat nyithat gyémántalapú eszközök használata előtt az érzékelésben, az adattárolásban, az optoelektronikában, valamint az ultraerős nanoszerkezetekben is.

Ezt olvastad már?

Nagyon különleges dologra bukkantak egy gyémántban

Eddig csak sejtették a létezését.

(forrás: BBC, Gizmodo, MTI)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában